România, oficial pe primul loc în UE la prostituție și exploatare sexuală a minorilor

Recent, Guvernul României a adoptat “Strategia națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024—2028”, document care relevă realitatea sumbră în care se află țara noastră: România are cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată și cei mai mulți femei și minori traficați pentru exploatare sexuală din Uniunea Europeană.

Traficul de persoane reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului, afectând demnitatea și integritatea acestora. Acest fenomen este strâns legat de criminalitatea organizată, generând câștiguri financiare substanțiale pentru infractori.

Guvernul recunoaște gravitatea situației și a luat măsuri în acest sens prin înființarea Comitetului Interministerial de coordonare strategică intersectorială a luptei împotriva traficului de persoane la începutul anului 2023. Strategia națională adoptată vizează eliminarea fenomenului traficului de persoane până în 2030, conform “Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”.

O nouă strategie națională pentru combaterea traficului de persoane

Până la sfârșitul anului 2028, Guvernul își propune să implementeze un sistem național eficient de combatere a traficului de persoane, alocând resursele necesare și colaborând cu organizațiile neguvernamentale, societatea civilă și organizațiile internaționale pentru a pune în aplicare măsuri eficace de diminuare a fenomenului, identificare și asistență a victimelor și pedepsire a traficanților.

Modificări legislative și alocarea de resurse

Strategia prevede modificarea legislației actuale referitoare la traficul de persoane, analizând textele relevante din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Se va discuta despre limitele de pedeapsă, noile forme de exploatare care nu sunt încă incriminate și modul în care anumite intervenții administrative pot afecta investigațiile penale.

De asemenea, se subliniază necesitatea asigurării resurselor umane și materiale pentru DIICOT și recuperarea prejudiciilor provenite din infracțiuni, precum și compensarea victimelor din fonduri dedicate. Guvernul dorește să operaționalizeze un mecanism integrat de alocare a fondurilor pentru protecția și asistența victimelor traficului de persoane.

Campanii de informare și sensibilizare

O parte importantă a strategiei constă în derularea de campanii de informare și sensibilizare atât în mediul rural, cât și urban, adresate persoanelor vulnerabile la traficul de persoane. Acțiunile preventive vor aborda reducerea cererii care favorizează traficul de persoane, încurajarea responsabilității sociale și transmiterea de mesaje de susținere pentru persoanele vulnerabile.

Îmbunătățiri ale legislației și alinierea normelor digitale

Guvernul va analiza necesitatea actualizării legislației referitoare la site-urile care publică anunțuri și serviciile digitale oferite de companii, astfel încât acestea să nu favorizeze exploatarea sexuală sau prin muncă. Până în 2027, instituțiile statului vor trebui să identifice nevoile de actualizare legislativă pentru a preveni traficul de persoane și pornografia infantilă.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult