„S-a încălzit foarte tare apa mării, nu mai este pește în zonă” Pescarii au tras bărcile la mal

sâmbătă, 27 iulie 2024

În ultimele săptămâni, pescarii de pe litoralul românesc au fost nevoiți să tragă bărcile la mal din cauza încălzirii excesive a apei mării. Temperaturile ridicate din luna iulie au determinat apa mării să atingă peste 30 de grade Celsius, creând un mediu nefavorabil pentru majoritatea speciilor de pești din Marea Neagră.

Deși vineri a fost o zi destul de înnorată, apa mării a rămas foarte caldă. Turiștii se bucură de vremea caldă, însă aceste temperaturi ridicate nu îi fac prea fericiți pe pescari, care se întorc cu bărcile goale de aproape o lună. Bancurile de pești, iubitoare de ape reci, au părăsit zona de țărm, retrăgându-se în larg.

Efectele încălzirii apei asupra pescuitului

„Bărcile au aproape trei săptămâni de când nu au mai ieșit la mare. S-a încălzit foarte tare apa, pește nu mai e în zonă. În zona noastră nu a mai fost acest fenomen de foarte mulți ani. Stăm pe mal și privim marea”, a declarat Florin Vasilescu, administrator de pescărie.

Temperaturile extrem de ridicate din luna iulie au determinat apa mării să depășească 30 de grade Celsius, o valoare la care cele mai multe specii de pești din Marea Neagră nu pot supraviețui. Aceștia s-au retras în larg, unde apa este mai rece și mai oxigenată.

„Peștelui îi place apa oxigenată, iar căldura excesivă a scăzut oxigenarea apei și peștele pleacă spre adâncimi mai mari. Luna iulie a fost o lună foarte, foarte slabă, poate una dintre cele mai slabe luni din ultimii 20 de ani privind pescuitul la Marea Neagră”, a explicat Sorin Mănăilă, președintele Federației Romfish.

Adaptarea pieței de pește

În lipsa peștelui autohton, comercianții se aprovizionează cu marfă din Grecia, Bulgaria sau Turcia. Multe dintre capturile făcute de pescarii români ajung la cherhanale și restaurante, dar acestea nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea.

„În momentul de față avem o situație, aș spune excepțională pentru litoralul românesc și care poate genera probleme în viitor”, a declarat Florin Timofte, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța.

Viitorul pescuitului pe litoralul românesc

Pescarii și autoritățile locale sunt îngrijorați de perspectivele pe termen lung ale acestei situații. Dacă temperaturile ridicate vor deveni o normă în timpul verii, pescuitul pe litoralul românesc ar putea suferi schimbări semnificative. Deocamdată, pescarii speră la o răcire a apei și la revenirea bancurilor de pești în apropierea țărmului.

Această situație excepțională evidențiază vulnerabilitatea ecosistemelor marine la schimbările climatice și necesitatea unor strategii adaptative pentru a proteja resursele piscicole și a asigura sustenabilitatea pescuitului în Marea Neagră.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult