Cum este posibil așa ceva?/ Românii au dat 7 miliarde de euro pe medicamente în primul trimestru al acestui an

În primul trimestru al acestui an, valoarea anuală a pieței farmaceutice din România a ajuns la 7,051 miliarde euro, înregistrând o creștere de 13,6% față de aceeași perioadă din 2023, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) .

Creșterea Pieței și Distribuția Vânzărilor

Din totalul de 7,051 miliarde euro, medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală au constituit 5,169 miliarde euro, în timp ce vânzările de produse OTC (medicamente eliberate fără prescripție) au atins 1,882 miliarde euro .

Deficitul Comercial și Retragerea Medicamentelor

Deficitul balanței comerciale pe medicamente al României în 2023 a fost de peste 5,2 miliarde euro, reprezentând aproximativ 18% din totalul deficitului comercial. În ultimii cinci ani, aproximativ 3.000 de medicamente au fost retrase de pe piața românească, dintre care aproape 500 erau medicamente inovative. Dan Zaharescu a explicat că retragerea acestora s-a datorat, în principal, motivelor economice, costurile de fabricație fiind mai mari decât prețurile nete la care puteau fi vândute în România .

Impactul Economic al Accesului la Medicamente

Zaharescu a subliniat că reducerea inactivității din cauza bolii cu 10% poate aduce un câștig economic și fiscal de 982 milioane euro pentru România. Accesul pacienților la medicamente mai eficiente poate reduce semnificativ perioadele de concediu medical și costurile sociale, transformând pacienții din beneficiari de asistență socială în contribuitori .

Investițiile în Cercetare și Dezvoltare

Industria farmaceutică globală investește anual aproximativ 39 de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare, iar dezvoltarea unui nou medicament durează între 12 și 15 ani, cu un cost mediu de 2 miliarde de euro per medicament. În 2023, cheltuielile nete ale CNAS cu medicamentele au fost de 17,36 miliarde lei, cu o ușoară creștere prevăzută pentru 2024 la 17,7 miliarde lei .

Perspectivele Sistemului de Asigurări de Sănătate

Sistemul de asigurări de sănătate din România împlinește 25 de ani în 2024, însă organizarea și funcționarea actuală sunt departe de nevoile reale ale populației. Sistemul de rambursare a fost creat în 2008 și completat în 2015 cu mecanisme de evaluare a tehnologiilor medicale și contracte cost-volum, însă rămân multe îmbunătățiri de realizat .

Concluzie

Piața farmaceutică din România a crescut semnificativ, dar se confruntă cu provocări majore, inclusiv retragerea unui număr mare de medicamente inovative. Accesul la medicamente eficiente și modernizarea sistemului de asigurări de sănătate sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor în creștere ale populației.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult