Santaj emoțional: „Am muncit în Mamaia, nu m-a plătit patronul!“

Constanța, 30 mai 2024 – Intersecțiile din Constanța nu sunt doar pline de vehicule, ci și de cerșetori care, cu mâinile întinse și replici învățate pe de rost, cerșesc „un leu” de la trecători. O tactică recent observată implică pretinderea că au fost înșelați de angajatori din stațiunea Mamaia, pentru a genera milă și a obține bani.

Cerșetorii au început să utilizeze o nouă strategie de șantaj emoțional. Un tânăr a fost surprins în zona Delfinariu, într-o stație de autobuz, folosind o poveste învățată pentru a stârni mila trecătorilor. „Am muncit aici în Mamaia… , m-au dat afară, nu m-au plătit, mi-au dat țeapă… măcar cu un leu dacă mă ajutați, doamna, vă rog frumos!”, susținea el, încercând să convingă trecătorii să-i ofere bani.

O problemă socială persistentă

Orașul Constanța, deși într-o continuă modernizare, cu șosele noi, piste de biciclete și parcuri reabilitate, se confruntă în continuare cu problema cerșetoriei. Șoferii și pietonii sunt agasați zilnic de cerșetori care îi abordează în trafic sau la stațiile de autobuz. Un localnic descrie experiența sa: „Stau în trafic destul de mult, e o necesitate a job-ului meu. Sunt obligat să văd zilnic copii sau bătrâni care ba îmi cer un leu, ba vor să îmi vândă o floare furată de pe undeva. Pe lângă toate astea, sunt și supărați dacă îi refuzi și foarte insistenți dacă nu faci contact vizual cu ei. Bat în geam fără nicio rușine sau teamă.”

Reacția autorităților și a cetățenilor

Cerșetoria este considerată o infracțiune și se pedepsește conform legii cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cu toate acestea, fenomenul persistă, iar cerșetorii nu par descurajați de posibilele consecințe legale.

Localnicii sunt sfătuiți să nu încurajeze cerșetoria, refuzând să ofere bani. Deși pare o soluție simplă, implementarea acesteia depinde de voința fiecărui individ. „Dacă autoritățile sunt depășite, cheia este la noi, la locuitori. Să nu mai dăm nimic, nici 50 de bani, niciunui cerșetor, fie copil sau bătrân neajutorat!”, sugerează un localnic.

Pe lângă agasarea constantă, cerșetorii pot deveni agresivi, punând în pericol siguranța cetățenilor. Mulți dintre aceștia comit și alte infracțiuni, contribuind la nesiguranța din oraș.

În timp ce autoritățile încearcă să gestioneze problema, responsabilitatea revine și cetățenilor de a nu încuraja cerșetoria. Numai prin eforturi comune, cerșetoria poate fi redusă, iar străzile Constanței pot deveni mai sigure și mai plăcute pentru toți.

Sursa: ReplicaOnline

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult