Şantierul Damen Galaţi a găzduit ceremonia de punere a chilei pentru primele două feriboturi electrice BC Ferries

Şantierul Naval Damen Galaţi a găzduit ceremonia de punere a chilei pentru primele două feriboturi complet electrice dintr-o serie de patru, destinate companiei BC Ferries. Acest eveniment marchează o etapă semnificativă în a treia fază a construcţiei feriboturilor din clasa Island, flota BC Ferries urmând să includă astfel zece nave marca Damen, informează compania prin intermediul unui comunicat de presă.
În etapa a doua a programului, recent finalizată, Damen a livrat patru feriboturi hibride diesel-electrice, nave cu emisii reduse, menite să pregătească terenul pentru proiectul navelor complet electrice.
Odată cu disponibilitatea energiei regenerabile existente la ţărm pentru încărcarea navelor, cele patru feriboturi complet electrice vor putea opera în condiţii de zero emisii. În acest fel, feriboturile contribuie semnificativ la obiectivul BC Ferries de a reduce emisiile cu 10.000 de tone de CO2 până în 2030. În cadrul ceremoniei, respectând tradiţia din industria navală, Nicolas Jimenez, CEO-ul BC Ferries, a sudat câte un dolar canadian din argint pe chilele celor două nave. Moneda, realizată din argint pur (de o uncie), prezintă imaginea a cinci orci care simbolizează frumuseţea apelor de pe coasta de vest a Canadei, unde vor naviga aceste feriboturi. Ceremonia a avut şi o semnificaţie specială, deoarece Damen a construit navele din etapa a doua a proiectului Island Class Ferries în timpul pandemiei de Coronavirus. Drept urmare, toate etapele de construcţie au fost marcate doar prin ceremonii locale restrânse.
Bazate pe modelul Damen RoRo 8117 E3, navele vor transporta până la 390 de pasageri şi 47 de vehicule între insulele Nanaimo şi Gabriola, respectiv Campbell River şi Quadra. Pe lângă nave, Damen va furniza celor de la BC Ferries şi instalaţiile  necesare pentru reîncărcarea bateriilor feriboturilor în timpul îmbarcării şi debarcării. Pentru a asigura funcţionarea optimă a infrastructurii de încărcare, Damen va testa un turn de încărcare instalat în şantierul din Galaţi.
„Instalarea chilei reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea proiectului Island Class. Împreună, Damen şi BC Ferries au dezvoltat acest proiect de feriboturi încă din 2016. Suntem mândri de colaborarea noastră pentru o serie atât de extinsă de nave – o realizare aproape unică în domeniul transportului public pe apă. Rezultatul este o serie de nave adaptate cerinţelor specifice ale BC Ferries şi ale Columbiei Britanice, cu numeroase elemente comune în cadrul flotei”, a precizat Leo Postma, directorul de vânzări Damen pentru zona America.
Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult