Scrisoare deschisă a AMDTDD pe adresa guvernatorului Rezervației Biosferei Delta Dunării

În scrisoarea deschisă, semnată de președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac, guvernatorului Atena-Adriana Groza îi sunt prezentate principalele probleme cu care se confruntă locuitorii Deltei Dunării. Redăm în continuare conținutul integral al scrisorii adresate guvernatorului ARBDD,  Atena-Adriana Groza:

Stimată doamnă Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării,

Consiliul Director al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a luat notă cu îngrijorare de cea mai recentă și de altfel singura declarație de presă a dumneavoastră privind populația de șacali din Delta Dunării. Este cel puțin hazardat să susții că șacalul nu reprezintă o problemă și că nu sunt reclamații din partea turiștilor atât timp cât nu sunt funcționale mecanismele instituționale de preluare a semnalărilor și, mai ales, în condițiile în care AMDTDD, ca platformă de Parteneriat Public-Privat în domeniul turistic a primit mai multe semnale de la populație și este semnatară a scrisorii adresate ministrului Mediului, alături de Consiliul Județean Tulcea și primarii din destinație.

Declarația denotă o necunoaștere a problemelor cu care se confruntă comunitățile din Deltă, operatorii economici și, nu în ultimul rând, turiștii, cei care asigură, pentru câteva luni pe an mijloacele de subzistență locuitorilor Deltei. Este bine de știut că locuitorii Deltei Dunării în afară de pescuit și turism nu au alt venit, iar dumneavoastră, ca administrator al Rezervației Biosferei vă revine un rol important să îi sprijiniți. De altfel asta s-a reținut din declarația dumneavoastră de la numirea în funcție.

Încercați să treceți dincolo de birou, să vă întâlniți cu ei și, cel mai important, să îi ascultați, asta face parte din rolul unui guvernator. Folosim contextul pentru a vă arăta doar câteva dintre problemele cu care se confruntă locuitorii și vă sugerăm să consultați și concluziile Consiliului Consultativ Delta Vie:

  • Resursă piscicolă mult diminuată;
  • Lipsa unor programe de repopulare cu pește;
  • Canale și intrări în lacuri colmatate sau blocate cu plauri și material lemnos;
  • Lipsa panotajelor de semnalizare;
  • Birocratizarea excesivă a actelor de reglementare.

Să vă prevalați de niște studii sau de planul de management (toate foarte vechi și neancorate în actualitate), arată cel puțin rigiditate în abordarea problemelor din Rezervație. Ar trebui ca măsurile întreprinse de ARBDD să fie proactive și nu reactive, iar studiile demarate imediat, în condițiile în care populația se confruntă probleme astăzi, nu mâine.

Agenții economici, ghizii de turism și localnicii au ajuns să întrețină singuri traseele turistice, din banii proprii, iar ARBDD, instituția care este obligată prin lege să asigure funcționalitatea canalelor, nu ia nici o măsură reală. Stimată doamnă guvernator, știm că instituția pe care azi o conduceți are buget din venituri proprii (în mare parte constituit din taxele plătite de turiști), iar prin lege aceste fonduri trebuie cheltuite pentru administrarea patrimoniului natural. Credem că după o lună de la investire ar trebui să veniți și cu decizii în acest sens, nu doar cu aprobarea unor autonumiri în funcții de conducere a unor persoane cu dosar profesional cel puțin discutabil.

Insistăm pe această cale să demarați dialogul real cu stakeholderii din destinație și vă amintim că Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării v-a înaintat o solicitare de realizare a unei întâlniri pe tema întreținerii traseelor turistice, măsuri de reducere a presiunii turistice asupra habitatelor și realizarea unor studii atât de necesare Deltei.

Cu respect,

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult