Situația tezaurului României furat de ruși, dezbătută în Parlamentul European

Comisia Europeană va prezenta joi, 14 martie a.c. o declarație în fața eurodeputaților privind restituirea tezaurului românesc, furat de Rusia în timpul Primului Război Mondial.

Declarația Comisiei Europene va fi urmată de o dezbatere și apoi de votul unei rezoluții conexe, conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, care are loc la Strasbourg.

În linii mari, când vorbim despre Tezaurul românesc de la Moscova ne referim la cele 41 de vagoane care au fost trimise în Rusia în 1916 și 1917 cu toată avuția națională de la vremea respectivă.

Acesta este cel mai vechi litigiu al României, fiind cu adevărat unic în lume. Nicio altă țară nu și-a însușit avuția altui stat, care i-a încredințat-o spre păstrare, cu acte în regulă.

Eurodeputata Corina Creţu a anunţat că a fost votată propunerea comună de rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României însuşit ilegal de Rusia, documentul fiind semnat de toţi europarlamentarii români şi susţinut de majoritatea membrilor Parlamentului European.

„Parlamentul European solicită Federaţiei Ruse să returneze integral României tezaurului naţional trimis în Rusia, în 1916 şi 1917!. Astăzi a fost votată Propunerea Comună de Rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României însuşit ilegal de Rusia. Rezoluţia a fost semnată de toţi europarlamentarii români şi a fost susţinută de marea majoritate a Membrilor Parlamentului European. Prin intermediul Rezoluţiei am invitat Comisia Europeană să creeze sinergii concrete cu statul român, cu Banca Naţională a României, precum şi cu alte instituţii relevante, pentru a mobiliza eforturi coordonate şi pentru a urmări toate mijloacele diplomatice de mediere, de promovare a comunicării, atunci când este cazul cu omologii ruşi şi de căutare de soluţii pentru a se asigura că tezaurul naţional dispărut este returnat fără întârziere acolo unde îi este locul de jure şi de facto”, a scris Corina Creţu, joi pe Facebook.

Ea a mai spus că „tezaurul românesc a fost stocat în Rusia cu garanţia că va fi restituit integral, în conformitate cu documentele semnate, care au aceeaşi valoare cu tratatele internaţionale, astfel, însuşirea ilicită a tezaurului naţional al României de către Rusia reprezintă o încălcare a dreptului şi a cutumelor internaţionale”.

„Transferul rezervelor de aur împreună cu colecţii substanţiale de obiecte culturale, artistice şi de arhivă pentru a fi păstrate în siguranţă în circumstanţe excepţionale a făcut obiectul unui acord oficial documentat corespunzător şi valabil din punct de vedere juridic până în prezent, care a inclus garanţii legale de returnare, ale cărui obligaţii stipulate au fost încălcate. Tezaurul naţional al României aflat în Rusia cuprinde 91,5 tone de aur fin aparţinând rezervelor de aur ale Băncii Naţionale a României. Tezaurul cuprinde colecţii regale de bijuterii şi monede rare cu o importantă valoare numismatică şi culturală pe lângă valoarea aurului în sine, precum şi în obiecte culturale, religioase şi de arhivă care fac parte din patrimoniul naţional al ţării”, a precizat Creţu.

Aceasta a subliniat că „restituirea tezaurului naţional al României este o chestiune extrem de importantă, atât pentru memoria naţională, cât şi pentru memoria instituţională a ţării noastre”.

„Reiterez faptul că statul român, împreună cu partenerii externi, trebuie să facă toate solicitările necesare pentru ca să-şi restituie patrimoniul deţinut ilegal de Rusia timp de mai bine de un secol”, a spus Creţu.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult