“Soarele artificial” din China a produs un camp magnetic in fuziunea nuclear

Oamenii de știință chinezi au efectuat o etapă revoluționară în domeniul fuziunii nucleare. Aceștia au anunțat o realizare majorî, prin descoperirea unei structuri avansate de cîmp magnetic, „pentru prima dată în lume”, folosind dispozitivul tokamak Huanliu-3 (HL-3), cunoscut și sub numele de „soarele artificial al Chinei”, relateaza Interesting Engineering. Descoperirea este rezultatul primei runde de experimente comune internaționale efectuate pe tokamak-ul HL-3, un proiect deschis colaborării globale la sfârșitul anului 2023. Potrivit Chinese Media Group, în cadrul experimentelor au fost implicate 17 institute de cercetare și universități renumite din întreaga lume, inclusiv Comisia franceză pentru energii alternative și energie atomică și Universitatea Kyoto din Japonia. Tokamak-ul HL-3 a fost proiectat și dezvoltat în mod independent de China. Este, de asemenea, cel mai mare și mai avansat dispozitiv de fuziune nucleară al țării. Acesta reproduce procesul de generare a energiei solare prin fuziune nucleară controlată, o tehnologie de ultima oră cu un potențial imens de soluționare a provocărilor energetice și de mediu la nivel mondial. In august 2023, tokamak-ul HL-3 a atins o etapă importantă, funcționând cu succes la un curent de plasmă de 1 milion de amperi. Acest experiment a consolidat poziția Chinei în topul cercetării în domeniul fuziunii nucleare cu „confinare magnetică”. Această ultimă descoperire este crucială pentru controlul și confinării plasmei supraîncălzite din interiorul tokamak-ului. Fuziunea nucleară controlata a fost considerată de mult timp ca fiind „Sfântul Graal” al cercetării energetice, promițând o sursă de energie curată și practic inepuizabilă. Prin deschiderea tokamak-ului HL-3 pentru colaborarea internațională și prin participarea activă la inițiativele globale în domeniul energiei nucleare, China își demonstrează angajamentul de a avansa soluții energetice curate și de a răspunde cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. Configurația magnetică inovatoare descoperită de echipa internațională de oameni de știință reprezintă un progres major în fizica plasmei și în tehnologia de fuziune. In plus, cursa globală pentru valorificarea puterii „soarelui artificial” continuă, de asemenea, în mod accelerat. Recent, reactorul sud-coreean Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) a atins o etapă importantă, ajungând la temperaturi de șapte ori mai ridicate decît miezul soarelui. „Pentru a dezvolta energia de fuziune, este esențial să se asigure tehnologia necesară pentru a susține plasmele de înaltă temperatură și de înaltă densitate în care reacțiile de fuziune se produc cel mai activ, pentru durate mai lungi”, a declarat la acea vreme Institutul Coreean pentru Energie de Fuziune (KFE).

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult