Soluții pentru salvarea pisciculturii în județul Galați

Institutul pentru Cercetare, Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură din Galați (ICDEAPA), care are ca preocupare revigorarea activității din domeniul pisciculturii în județul Galați, recomandă întreprinzătorilor privați, persoane fizice și juridice un studiu care a apărut pe piață la sfârșitul anului trecut și care le va fi de folos atât celor care deja activează în domeniu, cât și celor ce doresc să înceapă o activitate economică în domeniul pisciculturii. Este vorba despre lucrarea ”Îndrumar practic pentru dezvoltarea microfermelor de acvacultură”, finanțată prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Marine 2014-2020, Măsura 3: Implementarea strategiilor de Dezvoltare Locală.

Aceasta sprijină promovarea și valorificarea socio-culturală a zonei pescărești precum și consolidarea rolului comunităților pescărești în dezvoltarea locală (din cadrul Strategiei de Dezvoltare locală a zonei  pescărești Prut-Dunăre Galați, implementată la nivel local de către Asociația pentru dezvoltare Durabilă Prut-Dunăre). Scopul proiectului a fost acela de a realiza un material sintetic pentru a veni în sprijinul micilor fermieri care practică sau doresc să practice piscicultura în județul Galați. Valoarea totală eligibilă și nerambursabilă a proiectului a fost de aproape 96 mii lei, ne informează directorul ICDEAPA, conf. univ. dr. ing. Floricel Dima. Obiectivului general al proiectului este creșterea  gradului de conștientizare și informare în rândul antreprenorilor, fermieri, pescari etc. cu privire la  crearea și dezvoltarea de microferme de acvacultură în zona pescărească Prut-Dunăre și întreg județul Galați.    

Zona pescărească a judeţului Galaţi și activităţile pescăreşti sunt în declin, cauzele fiind lipsa resurselor financiare pentru investiții, lipsa de înțelegere a potențialului piscicol, dezinteresul pentru pescuit. Dezinteresul este la rândul lui cauzat de taxele mari aplicate pescarilor, de restricțiile zonei de frontieră în care ne aflăm etc.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult