Stefan Rössel, impresionat de angajamentul minorității germane și de cooperarea culturală dintre Germania și România

În cadrul recentei sale vizite la București și Sibiu, Stefan Rössel, însărcinatul pentru Diplomație culturală al Germaniei, a fost profund impresionat de angajamentul minorității germane din România și de relațiile culturale strânse dintre cele două țări. Vizita a inclus participarea la Întâlnirea internațională a sașilor din Sibiu, un eveniment ce subliniază legăturile istorice și culturale dintre Germania și România.

În cadrul unei întâlniri cu Andrei Luca, directorul Direcției Diplomație Culturală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, discuțiile s-au axat pe extinderea cooperării culturale atât la nivel bilateral, cât și european. Ambele părți și-au exprimat dorința de a consolida și dezvolta relațiile culturale existente.

Rössel a vizitat și campusul modern al Deutsche Schule Bukarest, unde a apreciat standardele educaționale ridicate și contribuția acestuia la promovarea limbii și culturii germane în România. De asemenea, a avut discuții constructive cu reprezentanți ai mediului cultural românesc, precum și cu Joachim Umlauf, directorul Institutului Goethe din București, despre viitoare proiecte comune.

Vizita sa a inclus și o incursiune la situl arheologic de la Pietrele, unde Institutul German de Arheologie desfășoară cercetări sub conducerea Prof. Dr. Svend Hansen. Acest proiect arheologic este un exemplu al colaborării științifice fructuoase dintre Germania și România, contribuind la aprofundarea înțelegerii istoriei comune europene.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult