Știri pe țeavă: Nava Grigore Antipa

Nava Grigore Antipa este o navă de scafandri de mare adâncime,un proiect grandios romano- francez,cu minisubmarin la bord, turelă de scufundare,chesoane de decompresie și multe alte instalații complexe. Este o bijuterie,acum este cea mai modernă navă a flotei,a fost retehnologizată și modernizată total la Mangalia. Dacă nu mă înșel,dnul Scarlat a fost capitan de rangul 1.( colonel),a pus bazele scafandreriei militare în România. * „Dacă la instaurarea regimului de ocupație sovietic din 1944 în Basarabia erau peste 1 000 de biserici ortodoxe, atunci în anul 1988 mai erau deschise doar 193 de biserici (în care activau 230 de preoți, majoritatea neavând pregătire teologică, selectați dintre credincioși și cântăreți), celelalte biserici au fost închise și distruse sau transformate în depozite ori grajduri. Din cele aproape 30 de mănăstiri, mai funcționa doar cea de la Japca (pe Nistru), în care viețuiau călugărițe de naționalitate rusă și poloneză, vechi adepte ale panslavismului. Politica antireligioasă agresivă a regimului sovietic de ocupație a lăsat urme adânci în conștiința colectivă, contribuind enorm la deznaționalizarea și abrutizarea românilor basarabeni.” * Cartea Preliminarii politico-diplomatice ale insurecției române din august 1944, semnată de Aurică Simion, a avut un destin tragic s-ar putea spune. Dată la tipar pe 11 mai 1979 ți apărută în 68.600 de exemplare la editura clujeană Dacia, ea s-a aflat în librării nici două săptămâni, după care a fost retrasă de la vânzare, exemplarele recuperate fiind date la topit din ordinal politrucilor din conducerea partidului comunist De curând volumul a fost retipărit de editura Paul Editions (P.C.)

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult