Târguri și expoziții, la „Poftim, din România”. Proiectul va ajunge pe litoral în această vară

„Poftim, din România”, proiectul derulat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și cu o cooperativă agricolă, se va extinde vara aceasta pe litoralul Mării Negre, unde vor fi organizate târguri şi expoziţii pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti, a anunțat consilierul MADR, Ionuţ Diaconeasa.

Proiectul ‘Poftim, din România’, început anul trecut în Bucureşti de Ziua Naţională a României, se extinde în ţară. Acesta a fost gândit în aşa fel încât să poată fi multiplicat în toată ţara, cu scopul de a încuraja consumul de produse agroalimentare româneşti. Este un proiect prin care consumatorii au siguranţa că pot găsi produse de calitate, a căror trasabilitate este demonstrată, dar care încurajează şi consumul direct de la ferme, pe lanţul scurt alimentar”, a precizat Diaconeasa pentru Agerpres.

„În urma organizării unor evenimente de promovare a produselor agroalimentare românești au venit solicitări pentru astfel de târguri şi în alte zone ale ţării, iar acest parteneriat va continua, aşa cum a fost conceput, în tot sezonul estival pe litoralul Mării Negre”, a subliniat el.

Aceste evenimente sunt organizate cu tematici specifice, care urmăresc și respectă tradiția poporului român, celebrând perioade reprezentative și aducând în prim-plan folclorul, portul popular și obiceiurile vechi din toate regiunile țării.

Produsele românești care au obținut recunoașterea calității la nivel european inspiră alți producători și procesatori din industria alimentară. „Mulți producători și-au exprimat intenția de a începe demersuri pentru a obține recunoașterea calității produselor lor, procesate cu materie primă din România, aducând astfel plus valoare și valorificând produse finite, nu doar materie primă,” a precizat consilierul MADR.

Conform datelor MADR, în prezent, există 765 de produse tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii la nivel național, cele mai multe fiind produse din carne (309), lapte (140), legume și fructe (124), produse de panificație și patiserie (120), pește (30) și băuturi (35).

La nivel european, România are recunoscute și protejate 13 produse, dintre care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda; un produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești, și un produs cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) – Salată tradițională cu icre de crap.

Alte produse propuse pentru înregistrare la nivel european includ: Telemeaua de Vaideeni, Brânza de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare românești.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult