Templul Israelit din Tulcea deschis evenimentelor culturale

Începând de ieri, Tulcea se poate mândri cu un nou spațiu dedicat evenimentelor culturale: Templul Israelit. Deschiderea acestui edificiu către activitățile culturale a fost marcată de o reprezentație de mare clasă oferită de violoncelistul francez Vincent Courtois. Programul serii a inclus lucrări de J.S. Bach, mai exact Suita 5 și Suita 6 pentru violoncel solo, precum și Preludiul din Suita 1.

Concert de Deschidere

Evenimentul a fost cu atât mai special cu cât Vincent Courtois a oferit concertul pro bono, dedicându-l elevilor și profesorilor Liceului de Arte „George Georgescu” din Tulcea. La finalul concertului, tinerii muzicieni au avut ocazia să intre în dialog cu artistul, discutând despre interpretare și muzică clasică. În public s-au aflat, de asemenea, invitați speciali ai artistului și tulceni apropiați de scena culturală locală.

Deschiderea Templului Israelit către o serie de concerte de muzică de cameră și alte activități culturale este rezultatul unui parteneriat între Primăria Municipiului Tulcea și Federația Comunităților Evreiești din România – Comunitatea Evreilor din Tulcea. Acest parteneriat promite să aducă mai multe evenimente de înaltă calitate în acest spațiu cu acustică deosebită, situat pe strada Babadag.

Parteneriat Cultural

Vincent Courtois a descoperit acustica extraordinară a Templului Israelit în iarna anului 2022, datorită ospitalității domnului Solomon Faimblat, președintele Comunității Evreilor din Tulcea. Atunci, muzicianul a realizat primele probe cu violoncelul său și a fost impresionat de calitatea sonoră a edificiului. Această experiență a condus la organizarea concertului de ieri, oferind publicului tulcean o călătorie muzicală de neuitat.

Concertul a fost posibil datorită implicării active a mai multor persoane și organizații. Mulțumiri speciale sunt adresate domnului Solomon Faimblat și Federației Comunităților Evreiești – Comunitatea Tulcea, pentru suportul și ospitalitatea oferită.

Vincent Courtois este un violoncelist și compozitor recunoscut pe scena europeană, fiind apreciat mai ales în zona de ImproJazz. Concertează frecvent în Europa și Statele Unite și este implicat în numeroase proiecte muzicale.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult