Toate buletinele emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031

Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august 2031. Buletinele de tip vechi nu vor mai exista în România, respectiv în Europa, iar noile cărți electronice de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar, dar și alte modificări, din punct de vedere vizual, informează publicația Rost Online. Noua carte electronică de identitate emisă va prelua și rolul cardului național de sănătate, anunță Digi24. Sute de mii de români au cărți de identitate în formatul actual. Valabilitatea acestora va expira la data de 3 august 2031, când se încheie perioada de tranziție la noul format de acte de identitate în UE – Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă. Actualele cărți de identitate vor fi eliminate treptat! Cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămân valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031. Termenul de valabilitate al unei cărți de identitate este diferit, în funcție de vârstă. Pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani, cartea de identitate este valabilă pentru 4 ani. Acest termen scurt reflectă schimbările rapide în aspectul fizic al tinerilor și necesita actualizarea documentului mai des, la o perioadă mai scurtă de timp. Pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani, termenul de valabilitate al cărții de identitate este de la 7 ani. Această modificare corespunde unei perioade mai stabile din viața adulților tineri, în care schimbările majore în aspectul fizic sunt mai puțin frecvente. Pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate emise după 2 august 2021 au un termen de valabilitate prelungit până la 3 august 2031, conform Regulamentului (UE) nr. 2019/1157. Mai exact, cetățenii români pot folosi actualele cărți de identitate ca documente de identificare și călătorie, dar doar până la data de 3 august 2031. Ulterior, vor trebui să solicite noile documente conforme cu standardele europene. Ministerul de Interne a anunțat că se află în fază finală de dezvoltare a infrastructurii necesare emiterii unui nou prototip „Carte Electronică de Identitate” (CEI). Potrivit unei dispoziții legale, noua carte electronică de identitate emisă va prelua și rolul cardului național de sănătate. Funcția principală a cărții electronice de identitate va fi aceea de autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv în sistemul IT al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit oficialilor MAI. Există un proiect-pilot în derulare în județul Cluj, inițial în municipiu, apoi în județ. Acolo au fost emise cărți electronice de identitate. Noile documente ar urma să fie emise în toată țara până la finalul acestui an, după finalizarea testelor tehnice, și vor exista mdificări din punct de vedere vizual la nivelul documentului.

POMPILIU COMȘA

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult