Transmisie în direct de pe frontul gălățean al apelor

Reprezentanţii Apelor Române au realizat o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Indepenendenţa, pentru ca apele de pe acest râu şi de pe râul Suhurlui, cantonate în Pechea şi Slobozia Conachi, să fie dirijate în Siret. Breşa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în regim de urgenţă. Într-o altă ordine de idei, vor fi amenajate patru tabere în județul Galați pentru a-i găzdui pe oamenii evacuați ori ale căror locuințe au fost inundate. Fiecare tabără va avea câte 200 de locuri, au anunțat autoritățile în cursul după-amiezei de sâmbătă. Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași (câte două în fiecare județ),  astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune. Tot în Galați, autoritățile locale au primit sarcina de a identifica și pune la dispoziția persoanelor afectate, peste 800 de locuri de cazare. Mai multe unități de cazare au fost puse deja la dispoziție în municipiu, după cum a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați. Conform ultimei raportări făcute de ISU Galați, traficul rutier rămâne blocat pe 13 drumuri din județele Galați și Vaslui, respectiv: DN 24D, DN 25 și DN 26, DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255. De asemenea se vaccinează împotriva hepatitei A și tetanosului copiii din comunele lovite de viituri. Județul Galați este cel mai grav afectat de fenomenele meteo care au lovit zona Moldovei. În 12 localități  – Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș- sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5.000 gospodării. Până la momentul raportării, 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, patru persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea. A fost găsită și o a cincea persoană decedată, dar potrivit primelor concluzii, aceasta și-ar fi pierdut viața acum câteva zile. Totodată, pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare. În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv), precum și 217 mijloace de intervenție.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult