Tu stii de ce te imbolnavesti?

Dincolo de toate cauzele pe care le cunoaștem – bacterii, paraziți, factori de mediu, stil de viață – se află un factor major care declanșează în cascadă toate celelalte probleme: stresul.

Ființele umane pot trăi în două stări distincte: fie se relaxează și se regenerează, când sistemul nervos parasimpatic este activ, fie sunt în alertă și gata de apărare, când sistemul nervos simpatic este dominant. Pe parcursul unei zile, alternăm constant între aceste două stări. Cu toate acestea, când sistemul nervos simpatic devine predominant, persoana trăiește în stres continuu.

Această stare de stres, cunoscută și ca “fight or flight”, este benefică pe termen scurt pentru a ne salva de pericolele imediate. Însă, dacă individul se simte constant amenințat, hărțuit și suprasolicitat, se vor secreta cantități mari de hormoni precum adrenalina, noradrenalina, cortizol, angiotensină, aldosteron. Acești hormoni vor invada organismul, provocând un răspuns sistemic.

Imaginați-vă cum, pe parcursul anilor, hormonii care cresc tensiunea arterială, pulsul și glicemia pot duce la hipertensiune, boli de inimă, diabet, chiar și cancer. Sistemul digestiv suferă și el, prin reducerea fluxului sanguin către stomac, intestine, ficat, pancreas. Alimentele nu se mai digeră corespunzător, ducând la inflamație intestinală, colon iritabil, balonări, reflux gastro-esofagian și carențe nutriționale.

Stresul își pune amprenta încă din viața intrauterină. Dacă mama este stresată în timpul sarcinii, fătul resimte această energie negativă, perturbându-i dezvoltarea. Temeri, îngrijorări, stări de furie sau abandon sunt transmise copilului. Ulterior, dacă copilul trăiește într-un mediu agresiv, fizic sau verbal, producția de hormoni de stres se accentuează. Receptorii devin rezistenți, necesitând cantități tot mai mari de hormoni pentru a genera un răspuns, accentuând stresul cronic și apariția bolilor.

Aceste efecte sunt valabile și pentru sănătatea dentară. Dintii sunt afectați de stres la fel ca și celelalte organe ale corpului. Ca medic, pot aprecia gradul de stres al unei persoane după statusul său dentar: cu cât sănătatea dentară este mai precară, cu atât gradul de stres din viața pacientului este mai mare.

Primul pas pentru a ameliora și preveni aceste probleme este conștientizarea stresului din viața noastră și găsirea celor mai bune metode pentru a-l contracara. Stresul nu este o glumă și nici un motiv de ironie; el stă la baza majorității bolilor de care suferim și trebuie să luăm măsuri împotriva lui.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult