Ucrainenii recrutați fug cel mai adesea în Moldova și România, potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat ucrainian

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andriy Demchenko, a declarat recent că majoritatea ucrainenilor care încearcă să evite recrutarea militară fug în principal în Moldova și România. Începând cu invazia rusă pe scară largă din 2022, aproximativ 515 grupuri infracționale organizate au fost expuse, acestea facilitând trecerea ilegală a graniței pentru ucrainenii care doresc să evite mobilizarea.

„De la începutul invaziei, polițiștii de frontieră, în cooperare cu alți ofițeri de lege, au descoperit peste 515 grupuri infracționale care operau în principal din străinătate, ajutând aproximativ 1.500 de persoane să treacă ilegal granița. Tarifele pentru aceste servicii variază de obicei între 3.000 și 12.000 de dolari, dar în unele cazuri au fost și mai mari”, a afirmat Demchenko.

Aceste grupuri infracționale sunt adesea organizate de persoane aflate în străinătate sau care locuiesc în diferite regiuni ale Ucrainei. Ele recrutează ghizi locali, inclusiv minori, pentru a facilita trecerea graniței.

Demchenko a adăugat că, deși Moldova și România sunt destinațiile preferate, un număr mai mic de ucraineni încearcă să ajungă ilegal în Ungaria și Slovacia. Fiecare caz de trecere ilegală a graniței duce la deschiderea unui dosar penal conform articolului 332 din Codul penal al Ucrainei, privind transportul ilegal de persoane peste graniță.

În ciuda eforturilor autorităților, numărul celor care încearcă să treacă granița rămâne ridicat. Cu toate acestea, Serviciul de Frontieră de Stat nu a oferit informații exacte despre câți bărbați de vârstă militară au reușit să treacă ilegal granița de la începutul invaziei pe scară largă.

Context și probleme în regiunile de frontieră

Un caz recent din regiunea Ivano-Frankivsk evidențiază tensiunile dintre localnici și autorități. În satul Vorokhta, un punct de control militar a fost desființat după ce localnicii au protestat vehement, acuzând abuzuri și practici nejustificate de verificare. Aceste tensiuni reflectă starea generală de nemulțumire în rândul populației, pe fondul măsurilor stricte de mobilizare.

Pe lângă problemele legate de trecerea ilegală a graniței, comisarii militari sunt angajați și în activități extrem de sensibile, cum ar fi livrarea cadavrelor soldaților căzuți și organizarea înmormântărilor. Această sarcină a amplificat presiunea asupra autorităților, în special în comunitățile mici, unde comisarii sunt văzuți atât ca mobilizatori, cât și ca mesageri ai veștilor tragice.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult