Un hub unic de cercetare în Europa va fi construit la Murighiol, în Delta Dunării

În complexul de laboratoare își vor desfăşura activitatea peste 300 de cercetători români şi străini. Contractul pentru realizarea Centrului Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii – Mări – DANUBIUS-RO a fost semnat, miercuri, la sediul Guvernului. În România va exista un hub unic de cercetare în Europa în domeniile geoştiinţelor, ştiinţelor vieţii şi sistemelor acvatice. Potrivit proiectului (ce poate fi consultat aici), hub-ul se va construi pe o suprafața de 10 hectare, la Murighiol, în  județul Tulcea, iar capacitățile științifice și de educație prevăzute sunt de cel mai înalt nivel pe plan mondial și susțin dezvoltarea pentru întreaga zonă a regiunii Dunării de Jos și Bazinului Mării Negre. Hub-ul va reprezenta un complex de laboratoare de excelență de biologie și geoștiinte, la care se adaugă un Centru de date, cu infrastructură hardware și software, iar  Supersite-ul Delta Dunării este compus din staţii de teren (Murighiol, Chilia Veche, Tulcea, Sulina, Jurilovca, Sfântul Gheorghe, Grindu) și puncte de observație – balize costiere, geamanduri, foraje și containere cu senzori – amplasate pe întreaga suprafaţă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus că proiectul are o valoare de peste 128 milioane de euro. Din consorţiu mai fac parte, alături de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Ştiinţe Biologice, şi Institutul de Geologie şi Geoecologie Marină GeoEcoMar, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării, precum şi Institutul de Geodinamică.

Pompișliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult