Un început de toamnă neobișnuit de fierbinte

Începutul de toamnă aduce un val de caniculă neașteptat în România, cu temperaturi care ating și depășesc 35 de grade Celsius în multe regiuni ale țării. Meteorologii au emis avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă pentru mai multe județe, iar populația este îndemnată să ia măsuri de protecție împotriva căldurii excesive.

Avertizări de Cod Galben și Portocaliu

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de căldură afectează în special regiunile din sudul și vestul țării, dar și zonele de câmpie și litoral. Temperaturile vor atinge valori de 35-38 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăși pragul critic în mai multe localități. În unele județe, precum Timiș, Arad, Dolj și Teleorman, a fost emisă o avertizare de cod portocaliu, ceea ce înseamnă că temperaturile extreme vor persista pe durata mai multor zile, amplificând disconfortul termic și riscurile pentru sănătate.

Cauzele Caniculei Târzii

Experții explică faptul că valul de caniculă este rezultatul unei mase de aer tropical care a ajuns în Europa de Sud-Est, aducând temperaturi ridicate și vreme secetoasă. Deși astfel de fenomene sunt mai puțin obișnuite pentru această perioadă a anului, schimbările climatice contribuie la creșterea frecvenței și intensității episoadelor de căldură extremă.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite expunerea prelungită la soare în orele de vârf, să consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea și să poarte haine lejere, de culoare deschisă. În plus, este indicat să se evite efortul fizic intens și să se utilizeze protecție solară adecvată. Vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice sunt cele mai vulnerabile în fața caniculei și sunt sfătuite să rămână în locuințe răcoroase.

Efecte negative asupra culturilor de toamnă, afectate de lipsa precipitațiilor

Valul de căldură are efecte negative și asupra agriculturii, în special asupra culturilor de toamnă, care sunt afectate de lipsa precipitațiilor și temperaturile extreme. De asemenea, consumul ridicat de apă potabilă în contextul caniculei pune presiune asupra resurselor hidrologice, iar autoritățile locale monitorizează atent situația pentru a preveni eventuale probleme de aprovizionare.

Un început de toamnă neobișnuit de fierbinte

Meteorologii prognozează că valul de caniculă va persista în următoarele zile, cu o ușoară răcire spre sfârșitul săptămânii. Între timp, cetățenii sunt încurajați să rămână vigilenți și să respecte recomandările autorităților pentru a evita riscurile asociate cu temperaturile extreme.

Astfel, România se confruntă cu un început de toamnă neobișnuit de fierbinte, amintind de verile toride și subliniind din nou importanța pregătirii pentru fenomene meteo extreme.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult