Un nou val de praf saharian, unul dintre cele mai mari de acest fel din 2018, a transformat Grecia într-un peisaj apocaliptic.

Nor de praf saharian în România

În România, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa țara în perioada 23 aprilie – 24 aprilie. Circulația aerului sud-vestic va favoriza avansul acestei mase de aer dinspre nordul Africii către sud-estul Europei. Masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de România în cursul zilei de miercuri.

Meteorologii greci avertizează cu privire la „averse de noroi”

Un nou val de praf saharian, unul dintre cele mai mari de acest fel din ultimii ani, a transformat Grecia într-un peisaj apocaliptic, acoperind orașele și peisajele cu un strat dens de particule de praf și nisip.

“Acesta este cel mai grav episod de concentrare de praf și nisip transferat din Sahara din 21 și 22 martie 2018, când norii groși au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare meteorologică de la Observatorul din Atena.

Vântul puternic de sud care a suflat în ultimele zile, în special în sudul Greciei, a transportat praful și nisipul din Sahara, acoperind întreaga țară și limitând vizibilitatea. Orașele, inclusiv Atena, au fost acoperite de un nor masiv de praf, conferind cerului o culoare galben-portocalie.

Meteorologii greci avertizează cu privire la “averse de noroi” și recomandă celor mai vulnerabili oameni, care suferă de probleme respiratorii, să evite să iasă din case.

Fenomenul afectează în principal regiunea Attica, Peloponezul și insulele din Marea Egee. Temperaturile, care la începutul lunii aprilie au atins valori neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, au scăzut în ultimele zile, oferind o ușoară ameliorare.

Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral, eliberând între 60 și 200 de milioane de tone pe an. Particulele de praf, transportate de vânt, pot călători mii de kilometri și pot ajunge în întreaga Europă, afectând calitatea aerului și vizibilitatea.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult