Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului, dedicată românilor de pretutindeni

În perioada 15-20 august 2024, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului va organiza cea de-a XXI-a ediție, aducând în prim-plan un amplu program de activități culturale și dezbateri, toate dedicate păstrării și promovării identității românești. Evenimentul, organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș alături de Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti); Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe)/ Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (București), Centrul de Cercetări și Studii Regionale (Târgu Mureș), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei va fi un punct de întâlnire pentru românii din comunitățile istorice, diaspora, dar și pentru autoritățile și experții din România implicați în acest domeniu. Una dintre noutățile acestei ediții este organizarea Târgului de Meșteșugari și Bunătăți, un eveniment menit să pună în valoare bogăția culturală și meșteșugărească a regiunii. Susținut de Administrația Fondului Cultural Național, târgul va aduce laolaltă artizani și meșteșugari din județele Mureș, Covasna și Harghita, precum și din regiunile istorice învecinate. Participanții vor avea ocazia să descopere meșteșuguri tradiționale, precum țeserea costumelor populare, prelucrarea metalelor, împletirea în papură, pictura pe sticlă și multe altele.

Pe lângă târg, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului va găzdui dezbateri de mare importanță pentru comunitățile românești din țară și din afara granițelor. Vor participa reprezentanți ai autorităților locale din județele Covasna, Harghita și Mureș, deputați, senatori, primari și reprezentanți ai ministerelor relevante.

Aceste dezbateri vor aborda subiecte de actualitate precum protecția și promovarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, păstrarea limbii și culturii române, dar și strategii pentru consolidarea identității naționale.  Universitatea de Vară va fi îmbogățită și de un program artistic extins pe durata a mai multor zile, în care vor evolua artiști și ansambluri din întreaga țară și din provinciile istorice.

Printre aceștia se numără soliști de renume precum Răzvan Pop, Liviu Dascăl din județul Mureș, Zvonko Trailovici din Valea Timocului, Olivia Volosciuc din Maramureșul Istoric și Petrică Țăran din Județul Harghita, dar și ansambluri folclorice precum Dor al Aromânilor din Dobrogea, Ceata Opincuța din Covasna și Voievozii Munților din Vâlcele și mulți alții. Aceste spectacole vor celebra bogăția și frumusețea culturii românești, oferind participanților o experiență autentică și emoționantă.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult