Validarea noului Parlament și formarea Guvernului ar putea întârzia până în 2025

Noul Parlament rezultat din alegerile legislative nu va putea fi validat mai devreme de 22 decembrie, o zi de duminică, ceea ce prefigurează o perioadă tensionată înaintea formării unui nou guvern.

După validarea Parlamentului, vor urma etape esențiale și consumatoare de timp: consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele politice, desemnarea unui premier care să reușească formarea unei majorități, negocierea pozițiilor-cheie în viitorul guvern și, în final, votul de învestitură în Parlament. În acest proces, surprizele legate de voturile individuale ale parlamentarilor ar putea complica și mai mult lucrurile.

Iohannis pierde pârghiile constituționale după 21 decembrie

După 21 decembrie 2024, președintele Iohannis nu va mai putea utiliza amenințarea dizolvării Parlamentului pentru a forța partidele să accepte premierul preferat de el. Acest aspect dă PSD-ului un avantaj în impunerea propriului candidat pentru funcția de prim-ministru, complicând negocierile politice și slăbind influența actualului șef al statului.

Calendar incert pentru formarea Guvernului

Cel mai optimist scenariu arată că România ar putea avea un guvern cu puteri depline între 23-30 decembrie, deși acest interval coincide cu sărbătorile de Crăciun. Realist, este posibil ca Marcel Ciolacu să rămână premier interimar până în 2025, în condițiile în care negocierile ar putea eșua sau întârzia.

Alegerile prezidențiale: Scenariul unui calendar extins

Conform legislației, alegerile prezidențiale pot fi organizate la cel puțin 75 de zile de la emiterea Hotărârii de Guvern privind stabilirea datei scrutinului. Dacă Marcel Ciolacu nu adoptă rapid această hotărâre, primul tur ar putea fi programat cel mai devreme la mijlocul lunii martie 2025. Cu ritmul actual al negocierilor, este însă mai probabil ca turul I să aibă loc în aprilie sau chiar mai târziu, în luna mai.

Limitările viitorului președinte

Indiferent de numele celui care va deveni președinte în 2025, atribuțiile sale vor fi mai degrabă simbolice, fără posibilitatea de a modifica majoritățile parlamentare sau de a forța schimbarea Guvernului. Astfel, dinamica puterii executive rămâne ferm ancorată în mâinile partidelor parlamentare și ale premierului.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult