Vergil Chițac: Vila Regală din Mamaia va fi salvată și restaurată

Vergil Chițac a anunțat recent că Vila Regală din Mamaia va fi salvată și restaurată, urmând să fie redată locuitorilor Constanței. Acesta a subliniat că, după multiple demersuri și colaborări cu guvernul liberal, este încrezător în succesul proiectului, similar cu reabilitarea Cazinoului din Constanța.

Moștenirea regală de pe litoralul românesc, Castelul Reginei Maria din Mamaia, este în prezent într-o stare avansată de degradare, în ciuda preluării de către stat în anul 2022. Monumentul istoric, cunoscut și sub numele de Palatul Regal din Mamaia, a fost recuperat de stat după anularea contractului de vânzare-cumpărare din 2003 cu o companie privată, considerat ilegal.

Cu toate acestea, reabilitarea clădirii întâmpină dificultăți majore, cauzate de blocaje birocratice între Ministerul Culturii și Ministerul Turismului. Cele două instituții își pasează responsabilitatea de la una la alta, întârziind astfel inițierea lucrărilor de restaurare. În particular, Ministerul Culturii ar trebui să achite o sumă de bani, conform unui aviz de evaluare, către Ministerul Turismului, care are în subordine clădirea. Această situație a blocat efectiv orice progres semnificativ în direcția reabilitării.

Problema se complică și mai mult din cauza stării precare a clădirii, care necesită intervenții urgente pentru a preveni deteriorarea ireversibilă.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Chițac a oferit detalii despre evoluția situației Vilei Regale:

  1. Istoric și Privatizare Ilegală:
    • În 2003, Palatul Regal a fost vândut de Mamaia SA companiei SC Light System SRL.
    • În 2004, terenul aferent imobilului a fost, de asemenea, preluat de aceeași companie.
    • În 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că privatizarea Palatului Regal a fost ilegală și că monumentul trebuie să revină în proprietatea statului român. Totuși, terenul de 1,5 hectare a rămas la SC Light System SRL.
  2. Demersuri pentru Recuperare:
    • În 2023, primăria a inițiat oficial demersurile pentru recuperarea Vilei Regale în patrimoniul municipalității.
    • Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei efectuează analiza tehnică a 14 obiective de interes național și european, inclusiv Vila Regală. Vila este singurul obiectiv cu statut juridic neclar din cauza proprietății private a terenului.
  3. Acțiuni Întreprinse:
    • Primăria a solicitat documentele necesare pentru exercitarea dreptului de preempțiune asupra terenului.
    • Se ia în considerare și exproprierea ca alternativă.
    • Autoritățile colaborează cu diverse personalități și oficiali, inclusiv doamna ministru Turcan, secretarul de stat Diana Baciuna, Nicolae Ciucă și Bogdan Huțucă, pentru a urgenta procesul.

Chițac a criticat USR pentru generarea de scandaluri și răspândirea de zvonuri, subliniind că preocuparea Primăriei și a Ministerului Culturii este salvarea acestui monument arhitectural deosebit.

În ciuda promisiunilor și a demersurilor începute, inclusiv de către primarul Vergil Chițac, lipsa unei coordonări eficiente între instituțiile implicate continuă să lase moștenirea regală într-o stare de abandon.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult