Victor Ponta, fost premier, candidează acum la Dâmbovița.

În perioada în care a fost prim-ministru, Ponta a avut mai multe inițiative extrem de favorabile Chinei comuniste, Turciei sau Serbiei. În 2018, cotidianul sârb Blic a scris că Ponta a primit cetăţenie sârbă, el fiind și consilier al președintelui Vucic. „Sunt şi cetăţean sârb. Legal, pot candida acolo, nu mi-a trecut prin cap”, spunea chiar Ponta, în 2021. În septembrie 2024, Ponta a obținut anularea ordinului prin care Ministerul Educației i-a retras, în 2016, titlul de doctor, pentru că plagiase. Ce inițiative extrem de controversate a avut Victor Ponta în mandatul său de premier: În 2015, premierul PSD Victor Ponta a oferit un teren uriaș, de 11.000 de metri pătrați, într-o zonă extrem de scumpă a Bucureștiului, pentru construirea, de către Turcia, a unei moschei. „Statul român nu dă niciun leu, oferă un teren acolo unde a oferit şi pentru alte organizaţii”, a explicat fostul premier. Inițiativa a fost abandonată după mai multe proteste. Printr-un memorandum secret, Ponta a vrut să ofere controversatei companii chinezești Huawei sarcina de a realiza Sistemul de informații și comunicații naționale, Rețeaua națională de bandă largă și Sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului. Inițiativa a fost abandonată după ce memorandumul a devenit public, în februarie 2014. Tot în 2014, dorea să ofere unei companii chinezești sarcina de a finaliza reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. „Compania chineză cu care suntem în discuții avansate pentru Grupurile 3 și 4 este cea care are tehnologia Candu, tehnologia canadiană cu care s-au produs și primele două reactoare. Deci, pentru cei care au rămas un pic în urmă trebuie să știe că orice tehnologie vom folosi în aceste proiecte este o tehnologie de cel mai înalt standard și aprobată de UE”, susținea Ponta. În 2006, Victor Ponta s-a căsătorit cu Daciana Sârbu la ambasada României din China.

Pompiliu Comșa

Related posts

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

Inregistrare, înregistrare dar să o știm și noi poporul… poporul horeca!

România, te stingi încet, dar sigur… și doare

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult