Viena e frumoasă oricum!

Poposim  în VIENA – Capitala Austriei. Are o populație de 2,015 milioane de  locuitori și o suprafață de 414, 6 km.pătrați. Este o provincie federală. Orașul este situat în nord-estul țării, pe malurile Dunării  și este înconjurat de frumusețile naturale ale regiunii Wachau. Este un oraș cu o istorie  mai mult decăt bogată și cu numeroase obiective turistice! La Viena  se află  Biserica Sfăntul Carol, ce   a fost construită  cinstea Sfântului Carol Borromeo, pentru protejarea Vienei de o epidemie de ciumă. Lăcașul reprezintă un exemplu remarcabil al arhitecturii baroce în Viena, cu detalii ornamentale și simetrie perfectă. Interiorul găzduiește o colecție impresionantă de artă sacră, inclusiv sculpturi și picturi semnate de artiști celebri ai epocii. Cupola bisericii se înalță la peste 70 de metri și este decorată cu fresce ce înfățișează scene din viața Sfântului Carol Borromeo. Sub biserica se află o sală de concerte subterană, cunoscută sub numele de Karlsplatz Stadtbahn Station. În incinta acesteia se organizează diverse evenimente culturale și concerte. Casa Muzicii din Viena este mult mai mult decât un muzeu tradițional dedicat maeștrilor muzicii clasice; este și un exemplu remarcabil al modului în care tehnologia poate transforma modul în care înțelegem și experimentăm muzica. Cu ajutorul acesteia, muzeul reușește să ofere o experiență captivantă și educativă pentru toți vizitatorii. O emblemă iconică a Parcului Prater este “Riesenrad” sau Roata Gigantă, cea mai veche roată de observare din lume, ce datează încă din 1897. Cu o înălțime impresionantă, acestă roată de observare oferă panorame spectaculoase asupra orașului Viena și râului Dunărea. De la caruselul clasic la montagne-russe și tiroliana suspendată, parcul este plin de atracții pentru toate vârstele și gusturile.

Viena  are un  muzeu ce  te invită într-o călătorie prin istoria ciocolatei, începând de la originile sale în lumea pre-columbiană și continuând prin evoluția sa în cultura europeană. Vizitatorii au ocazia să savureze diferite tipuri de ciocolată, să descopere diverse arome și să înțeleagă procesul de fabricare a acestui deliciu.Muzeul expune o colecție de obiecte istorice legate de producția și consumul de ciocolată, inclusiv ustensile vechi de gătit și ambalaje din epoci trecute. Un moment cu adevărat magic este să vizitezi Donauturm în timpul serii, când luminițele orașului Viena încep să se aprindă, creând un tablou urban impresionant. Acesta are o înălțime impresionantă, de peste 250 de metri, de unde ai ocazia să te bucuri de vedere panoramică completă asupra întregului oraș Viena și a peisajului pitoresc al fluviului Dunărea. De asemenea, Turnul găzduiește și un restaurant elegant la înălțime pe o platforma rotativă, unde poți savura preparate culinare delicioase în timp ce te bucuri de priveliștea încântătoare.  

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult