Vizită la Baza Aeriană Kogălniceanu: Oficialii NATO și UE au discutat Securitatea la Marea Neagră

Mamaia, 26 mai 2024 – În contextul conferinței internaționale de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum” desfășurată recent în România, oficiali de rang înalt din cadrul NATO și Uniunii Europene au efectuat o vizită de informare la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Evenimentul a subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea regională și europeană, având loc la câteva zile după încheierea exercițiilor militare chineze în jurul Taiwanului.

Conferința „Black Sea and Balkans Security Forum”

Conferința, organizată la București, a adunat oficiali din diverse structuri militare și politice pentru a discuta provocările de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor. Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României, și Mihai Popșoi, viceprim-ministru și ministru de Externe al Republicii Moldova, au subliniat în cadrul panelului importanța Mării Negre pentru securitatea și stabilitatea europeană.

Declarațiile Oficialilor

Luminița Odobescu a evidențiat rolul crucial al Mării Negre pentru securitatea energetică și alimentară, menționând sprijinul acordat Ucrainei pentru tranzitul de cereale, vital pentru securitatea alimentară globală. „Toate aceste aspecte ne arată cât este de necesar ca Marea Neagră să fie o mare sigură, deschisă și liberă. Restabilirea păcii și a securității în Marea Neagră este esențială pentru securitatea noastră, a tuturor”, a afirmat ministrul român.

Mihai Popșoi a subliniat dependența energetică și comercială a Republicii Moldova de Marea Neagră, subliniind că „pentru Republica Moldova, stabilitatea, pacea, libertatea Mării Negre sunt de o importanță existențială”.

Vizita la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

După conferință, oficialii NATO și UE au vizitat Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde comandantul bazei, Nicolae Crețu, a prezentat planurile de modernizare și dezvoltare a infrastructurii. De asemenea, s-au desfășurat întâlniri cu echipele de comandă ale detașamentelor aliate dislocate la bază, inclusiv forțele aeriene din Marea Britanie, Finlanda, și Statele Unite ale Americii.

Concluzii și Perspective

„Black Sea and Balkans Security Forum” continuă să fie o platformă esențială pentru dezbaterea problemelor de securitate din regiunea Mării Negre și Balcani. Vizita oficialilor NATO și UE la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu subliniază angajamentul comun pentru menținerea stabilității și securității într-o zonă de importanță strategică majoră.

Prin cooperare internațională și consolidarea forțelor aliate, România își reafirmă rolul de bastion al securității regionale, pregătindu-se pentru provocările viitoare și consolidând legăturile cu partenerii săi strategici.


Pentru mai multe informații despre eveniment și declarațiile oficialilor, vizitați site-ul conferinței Black Sea and Balkans Security Forum.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult