Cinci noutăți recente care au legătură cu taxele și angajatorii

În lunile recente au apărut cinci noutăți importante din domeniul taxelor care au o legătură directă cu angajatorii. Dacă două dintre ele vizează TVA, celelalte trei vizează taxele salariale plătite de firme pentru angajații lor.

1. Deducerea TVA nu mai este posibilă dacă facturile din deplasări sunt emise pe numele salariaților. Posibilitatea deducerii TVA pentru facturile din deplasări emise pe numele salariaților sau administratorilor a fost eliminată, de la 30 aprilie 2024, prin hotărâre de Guvern. Prin urmare, așa cum avertizau specialiștii, angajatorii trebuie să-și schimbe procedurile interne astfel încât aceste facturi să fie emise direct pe firmă și transmise în e-Factura.

2. Rectificările de taxe salariale făcute după primirea notificărilor de conformare trebuie marcate separat. Declarația 112 și instrucțiunile sale de completare, care sunt folosite de angajatori pentru declararea taxelor aferente veniturilor salariale, au fost modificate printr-un ordin al Fiscului aplicabil începând cu veniturile din aprilie 2024. Printre altele, a apărut o căsuță specială de bifat pentru situațiile în care se depun rectificative la D112 după primirea unei notificări de conformare.

3. Suma netaxabilă din salariul minim brut pe țară este majorată. Suma netaxabilă din salariul minim brut pe țară urmează să fie majorată, printr-o prevedere (stabilită prin OUG) aplicabilă de la 1 iulie 2024, de la 200 la 300 lei, în contextul în care în iulie crește minimul pe economie. Concret, pentru această sumă, angajatorii nu trebuie să plătească nici impozit pe venit, nici contribuții sociale.

4. S-a reintrodus parțial scutirea de contribuția la sănătate pentru unele concedii medicale. O ordonanță de urgență ce este în vigoare din 12 aprilie 2024 prevede o ajustare a obligației de a plăti contribuția la sănătate pentru concediile medicale din OUG 158/2005, ce a fost introdusă de la 1 ianuarie 2024. Mai precis, obligația de plată a fost restrânsă numai pentru certificatele medicale cu codurile 01 (boli obișnuite), 07 (carantină) și 10 (reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală). Atenție mare la concediile în derulare la data de 12 aprilie.

5. Angajatorul e responsabil pentru o fraudă de TVA a salariaților doar dacă nu-și dovedește buna-credință. În cazul în care salariații emit facturi false, aceștia sunt cei care trebuie să achite TVA-ul aferent operațiunilor fictive, în măsura în care angajatorul demonstrează că a fost de bună-credință. Această concluzie este dintr-o hotărâre recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Chiar dacă speța amintită vizează Polonia, hotărârile Curții sunt obligatorii pentru toate instanțele naționale care s-ar putea confrunta cu situații similare. De aceea, interpretarea judecătorilor europeni poate fi relevantă inclusiv în spețe din România.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult