Companiile americane, Corea de Sud și industria energetică

Industria energetică din România joacă un rol crucial în regiune, având resurse semnificative și o poziție strategică. În ultimii ani, companiile americane care au dorit să investească în această industrie s-au confruntat cu diverse provocări, inclusiv campanii de defăimare și dezinformare. Aceste acțiuni pot face parte dintr-un război hibrid, unde dezinformarea și manipularea mediatică sunt utilizate pentru a destabiliza piața și a descuraja investițiile externe, scrie Contributors

Companii americane și provocările lor în România

  1. Chevron:
    • Chevron a fost ținta unor campanii puternice de protest și dezinformare în timpul încercărilor sale de a explora și exploata gazele de șist în România. Aceste proteste au fost adesea susținute de informații false sau exagerate despre impactul ecologic al fracturării hidraulice.
  2. ExxonMobil:
    • ExxonMobil, în colaborare cu OMV Petrom, a fost implicată în proiecte de explorare a gazelor din Marea Neagră. Această companie a fost subiectul unor articole de presă și campanii menite să submineze încrederea publicului și să creeze incertitudine cu privire la beneficiile economice și de securitate energetică ale acestor proiecte.
  3. Shell:
    • Deși nu a avut o prezență atât de vizibilă ca alte companii, Shell a fost de asemenea menționată în diverse contexte de dezinformare legate de exploatarea resurselor energetice din România.
  4. Franklin Templeton:
    • Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a întâmpinat opoziție și dezinformare legate de modul în care gestionează investițiile fondului, care include active semnificative în industria energetică românească.
  5. NuScale:
    • O companie mai recent implicată, NuScale, care promovează reactoarele modulare mici (SMR), a fost de asemenea atacată în presă. Campaniile împotriva SMR-urilor pun accent pe presupuse riscuri și ineficiențe, ignorând potențialul lor de a furniza energie curată și sigură. (Explicații în articolul de aici)

Știrea brută este: NuScale, compania care va face la Doicești centrală nucleară dotată cu SMR-uri (reactoare nucleare mici), va comanda componente în valoare de 1,5 miliarde dolari la compania Doosan Enerbility.

Dezinformarea este o armă strategică utilizată în războiul hibrid pentru a crea confuzie, a destabiliza societățile și a descuraja investițiile străine. În contextul României, aceste campanii pot fi motivate de diverse interese, inclusiv competiția geopolitică, influențele regionale și economice, precum și eforturile de a menține dependența energetică de anumite surse sau țări.

Informații puse cap la cap

Informațiile recente din presa sud-coreeană sugerează că există un contract semnificativ în desfășurare între NuScale Power și Standard Power, privind furnizarea de reactoare modulare mici (SMR).

Speculațiile spun că acestă comandă, reprezintă prima parte a unui contract mult mai mare dată de compania Standard Power. Conform siteului NuScale, a fost semnat acum un an, un contract prin care Standard Power va cumpăra 24 reactoare mici care vor alimenta două data-center. Acestea vor fi date în funcțiune până în 2029, vor fi amplasate în Ohio și Pennsylvania și vor avea capacitatea de 1848 MW.

Compania listată la NYSE cu simbolul SMR tace, dar Korea Economic Daily scrie că unul din investitorii și furnizorii NuScale din Coreea de Sud, adică „Doosan Enerbility va furniza reactoare, tuburi generatoare de abur și alte componente principale pentru un proiect de construcție SMR de 37 de miliarde de dolari SUA al Nuscale Power”

Știrea a apărut acum câteva zile. Coreenii sunt singurii care vorbesc despre o comandă mare de la NuScale și acțiunile NuScale (SMR) au crescut mult în ultima săptămână.

(Sursa – https://www.marketwatch.com/investing/stock/smr)

  1. Contractul cu Standard Power:
    • Conform site-ului NuScale, contractul cu Standard Power a fost semnat acum un an și prevede achiziționarea a 24 de reactoare SMR.
    • Aceste reactoare vor alimenta două centre de date și vor avea o capacitate totală de 1848 MW.
    • Se preconizează că vor fi date în funcțiune până în 2029, cu amplasamente în Ohio și Pennsylvania.
  2. Contribuția Doosan Enerbility:
    • Korea Economic Daily a raportat că Doosan Enerbility, unul dintre investitorii și furnizorii NuScale din Coreea de Sud, va furniza reactoare, tuburi generatoare de abur și alte componente principale pentru proiectul de construcție SMR.
    • Valoarea proiectului se ridică la 37 de miliarde de dolari SUA.
  3. Efectele pe Piața de Capital:
    • Acțiunile NuScale (listate la NYSE cu simbolul SMR) au crescut semnificativ în ultima săptămână, ceea ce poate fi atribuit în mare măsură acestor știri și speculații privind contractul mare.

Doosan Enerbility este lider mondial în domeniul energiei nucleare și a echipamentelor pentru centrale nucleare. (energie regenerabilă și cu energie din combustibili fosili)

(Sursa – https://www.marketwatch.com/investing/stock/034020?countrycode=kr&mod=search_symbol)

Făcând o analiză scurtă, observăm că cele două companii au avut creșteri asemănătoare pe bursele la care sunt listate: NYSE și KRX. Nu suntem singurii care am observat similitudinea.

Creșterea acțiunilor NuScale Power poate fi văzută ca un rezultat al mai multor factori convergenți: politicile de decarbonizare ale administrației Biden, parteneriatul strategic și investițiile semnificative din partea Doosan Enerbility, și perspectiva optimistă asupra viitorului tehnologiilor SMR. Aceste dezvoltări subliniază importanța colaborărilor internaționale și a susținerii guvernamentale în promovarea inovației și a soluțiilor durabile în sectorul energetic.

Acum înțelegem de ce în aproape toate discuțiile (din România) despre SMR-urile NuScale apărea și Corea de Sud. Știm că autoritățile nu comunică corespunzător, dar putem descifra și mai bine vizita Președintelui Klaus Iohannis în Coreea de acum o lună. Din presa de specialitate aflăm că delegația română a fost în Changwon, unde se află unitățile de producție de SMR-uri ale companiei Doosan.

Dezvoltarea și implementarea reactoarelor modulare mici reprezintă un avans tehnologic semnificativ care poate transforma industria energetică. Contractul dintre NuScale Power și Standard Power, dacă se va confirma în dimensiunile sugerate, va marca un moment de cotitură în adoptarea tehnologiilor SMR și va avea impacte semnificative asupra pieței energetice și economiei globale. Este important de urmărit evoluția acestei situații și anunțurile oficiale ale companiilor implicate pentru a înțelege pe deplin implicațiile acestui acord.

Sa destructurăm dezinformarea

În original, știrile defăimătoare despre NuScale pleacă din site-ul Iceberg Research, care este lipsit de orice informație despre companie. Chiar vă rog să accesați siteul și să vedeți cum se prezintă compania. Interesant este de aflat care sunt resorturile și mecanismele prin care știrile difuzate de acest site incolor și inodor sunt preluate de „Financial Times, Wall Street Journal, Reuters, Quartz, South China Morning Post, Business Times etc”
La o analiză simplă compania pare una care realizează PR negru. Este legal înregistrată în Marea Britanie, administrată de o doamnă care are două companii la aceeași adresă, dar informațiile duc la un domn care se autointitulează fondator Iceberg Research, „companie de analiză finaciară și vânzări în lipsă”, pe nume Arnaud Vagner. Compania are doi angajați.

(Sursa – https://www.apollo.io/companies/Iceberg-Research/6048b927f21c3f000175728a)

Cifra de afaceri ne dă de gândit (4 milioane de lire), uitându-ne pe știrile site-ului și cautând fel de fel de informații despre această companie, despre fondator și noul său angajat, constatăm că nu găsim nici o informație veridică.

Evident că nu putem spune că e „un trol rusesc” pentru că nu are caracteristicile, dar profilul site-ului, al companiei și profilurile oamenilor care se leagă de companie sunt foarte ciudate.

Problema este că nu putem compara informațiile furnizate de niște companii mari, listate pe bursele importante de pe mapamond, cu cele aruncate de o companie cu un site fantomatic de care se leagă niște persoane de care „nici internetu’ nu a prea auzit”.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult