Festivalul Scrumbii de Florii în municipiul Tulcea, găzduit în Satul Pescăresc Tradițional. Între 26 și 28 aprilie 2024

Festivalul Scrumbii de Florii marchează o ocazie specială în municipiul Tulcea, găzduit în Satul Pescăresc Tradițional. Între 26 și 28 aprilie 2024, acest eveniment aduce în prim-plan tradițiile locale și bogăția gastronomică a Dobrogei, într-un cadru festiv ce celebrează cultura și mediul înconjurător.

Scrumbia, un element definitoriu al patrimoniului cultural al tulcenilor, este protagonistul acestui festival, oferind vizitatorilor o varietate de preparate culinare, de la scrumbii la grătar și scrumbii la disc, până la scrumbii afumate și alte delicii din pește, precum crap, caras, somn sau calcan la grătar, rapane și borș de pește. De asemenea, festivalul va include și dulciuri tradiționale turcești sau tătărești, pentru a satisface toate gusturile.

Pe lângă experiența culinară, participanții se vor bucura de spectacole muzicale oferite de artiști locali și trupe consacrate, precum Taraful de Caliu, Corina Sirghi & Taraful Jean Americanu, Mădălina Pavăl Orchestra și trupa locală de rock lipovenesc Zagăn. De asemenea, tinerii artiști locali vor încânta publicul cu interpretări la diverse instrumente, de la vioară la garmoșkă.

Pentru cei mici și cei mari, festivalul pune la dispoziție ateliere de creație și ecologie, unde participanții vor putea construi zmee din materiale reciclate, vor putea învăța să bată la tobe în cadrul atelierelor de percuție, vor picta și vor modela baloane. De asemenea, Magitot, cunoscutul magician Marius Drăguș, va impresiona publicul cu numerele sale de magie.

În cadrul Cherhanalei din Satul Pescăresc, vizitatorii vor putea descoperi informații interesante despre scrumbie și sturioni direct de la cercetătorii care studiază Delta Dunării.

Evenimentul va include și proiecții de filme cu tematică ecologică, prezentări și discuții libere cu antropologi, arhitecți, regizori și cercetători, toate acestea însoțite de aromele îmbietoare ale peștelui la grătar și ale unui pahar de aligote.

Festivalul Scrumbii de Florii reprezintă astfel un prilej perfect pentru a celebra tradițiile locale, gastronomia deosebită și frumusețea naturii din Dobrogea.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult