”Ordonanța trenuleț” a dus la radierea a sute de firme gălățene

La nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte și Galațiul, în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 2.750 de firme radiate, față de 2.260 de firme radiate în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce corespunde unei creșteri cu 21,68 la sută a acestor cazuri, dar aproape la jumătate față de media pe țară. Cele mai multe radieri au fost înregistrate, la nivel național, în municipiul Bucureşti, respectiv 3.826 (în creştere cu 39,23 la sută faţă de ianuarie-martie 2023) şi în judeţele Cluj (1.291, +53,14 la sută), Dâmboviţa (1.189, +148,74 la sută) și Timiş (998, +18,25 la sută). La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa (164, în creştere cu 49,09 la sută faţă de primul trimestru al anului trecut), Călăraşi (168, +6,33 la sută), Giurgiu (196, +31,54 la sută) şi Covasna (197, +52,71 la sută). Reprezentanții conducerii patronatelor reunite în cadrul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au explicat că la creșterea cazurilor de radiere au contribuit o serie de măsuri fiscale introduse în ultima perioadă. Una dintre cele mai importante este cea privind OUG 115/2023 (”Ordonanța trenuleț”) referitoare la consolidarea fiscală, care, printre altele, a modificat regulile privind impozitarea microîntreprinderilor, a limitat posibilitățile ca o singură persoană să fie acționar sau asociat la o microîntreprindere și a impus trecerea unor firme de la regimul de impozitare ca microîntreprinderi la regimul de impozitare pe profit. La nivel regional, ca număr de radieri, Galațiul este devansat doar de Constanța, cu 949 de cazuri în perioada ianuarie – martie 2024, față de 875 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut, procentual însă creșterea este de doar 8,46 la sută. O creștere record a radierilor de firme s-a înregistrat în Brăila – 64,98 la sută – care a ajuns în primul trimestru al acestui an la 358 de cazuri 

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53 la sută mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). La nivelul Regiunii Sud-Est, în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 2.750 de firme radiate, față de 2.260 de firme radiate în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce corespunde unei creșteri cu 21,68 la sută a acestor cazuri, dar aproape la jumătate față de media pe țară. În celelalte județe din Regiunea Sud-Est, în primele trei luni ale acestui an au fost 362 de radieri în Buzău (+28.37 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut), în Tulcea au fost radiate 278 de firme (+24,66 la sută), iar în Vrancea au fost 288 de radieri (în creștere cu doar 5,49 la sută). 

În martie 2024 au fost radiate 7.892 firme, dintre care 859 au fost din Regiunea Sud-Est: Galați – 161 de cazuri, Brăila – 113 cazuri, Buzău – 118 cazuri, Constanța – 313 cazuri, Tulcea – 79 cazuri, Vrancea – 75 cazuri.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult