87.166.666 de lei de la Ministerul Energiei pentru construcția unui nou CET. Actualul primar Vergil Chițac susținea că un nou CET nu este soluția optimă pentru Constanța

Primăria Constanța a anunțat că a primit suma de 87.166.666 de lei de la Ministerul Energiei, reprezentând avansul pentru începerea lucrărilor la noul CET Constanța. În prezent, Primăria lucrează la documentația necesară pentru autorizarea demolării unor construcții pe terenul viitorului CET. Se preconizează că demolările vor începe în luna iulie, iar construcția efectivă va debuta la sfârșitul verii.

Detalii despre Proiectul CET

Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“ prevede construcția unei unități de producție a energiei termice și electrice prin cogenerare de înaltă eficiență, utilizând gaz natural și având posibilitatea de a introduce hidrogen verde în viitor. Capacitatea instalată va fi de 97 MW.

Noua sursă de energie va include:

  1. Instalație de cogenerare cu 5 motoare termice pe gaz natural și generatoare electrice.
  2. Instalație de producere a apei calde și aburului cu 4 cazane de apă caldă și 2 cazane de abur, toate pe gaz natural.
  3. Echipamente și sisteme auxiliare necesare noii surse.

Investiția ar aduce multiple avantaje economice, sociale și de mediu:

  • Economice: Reducerea consumului de combustibili, a costurilor și a cheltuielilor de operare.
  • Sociale: Îmbunătățirea confortului termic și accesibilității la sistemul centralizat de încălzire.
  • De mediu: Reducerea emisiilor de CO2, a consumului de energie primară și a poluării.

Controverse și Alternative

În timpul campaniei electorale, actualul primar Vergil Chițac susținea că un nou CET nu este soluția optimă pentru Constanța, preferând alternative precum centralele de cartier. De când a devenit primar, a adoptat strategia aprobată de fosta conducere, care prevede construirea noului CET.

Un proiect similar în București prevede îmbunătățirea funcționării a 20 de puncte termice prin instalarea de centrale modulare. Această soluție, care costă 222 de milioane de lei pentru 16.300 de apartamente, ar costa aproximativ 444 de milioane de lei în Constanța, deservind toate cele 33.495 de apartamente conectate la sistemul centralizat, fără a fi nevoie de înlocuirea conductelor principale.

Costuri și Finanțare

Construcția noului CET în Constanța va costa 742.921.672 de lei, din care 520.025.710 lei provin din fonduri europene, iar restul de 222.895.962 de lei trebuie acoperiți de Primăria Constanța. La aceste costuri se adaugă 283 de milioane de lei pentru schimbarea conductelor, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Totalul cheltuielilor pentru noul CET și schimbarea conductelor se ridică la 1,02 miliarde de lei, sumă care va fi acoperită din bugetul local, alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau alte surse legale. Comparativ, soluția microcentralelor propusă ar costa doar 444 de milioane de lei, oferind o alternativă mai economică și mai rapidă pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare în Constanța.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult