Concert la Zilele Constanței: Mini-Pădurea Urbană din Inel 2 a devenit scenă de eveniment

Ieri, Primăria Constanța a organizat un concert în cartierul Inel 2, parte din evenimentele dedicate Zilelor Constanței. Evenimentul a avut loc pe spațiul unde, pe 1 aprilie 2023, municipalitatea a anunțat plantarea primei mini-păduri urbane comunitare din oraș. Aceasta, inspirată de metoda Miyawaki, ar fi trebuit să reprezinte un model de regenerare urbană și ecologică. Cu toate acestea, locul arată acum dezolant, fără urme semnificative de vegetație.

De la mini-pădure urbană la spațiu degradat

Proiectul mini-pădurii urbane, promovat cu entuziasm de primarul Vergil Chițac, avea scopul de a aduce un colț verde în cartierul Inel 2, utilizând metoda Miyawaki, premiată în 2006 cu Premiul Blue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie. La momentul inaugurării, spațiul a fost plantat cu aproximativ 3.000 de arbori și arbuști pe o suprafață de 2.000 m², incluzând 14 specii diferite. Zona a fost proiectată să includă alei și două spații de relaxare, oferind locuitorilor oportunități de recreere și educație ecologică.

Cu toate acestea, la mai bine de un an de la plantare, spațiul prezintă un aspect neîngrijit și degradat. Vegetația este aproape inexistentă în unele locuri, iar iarba a dispărut pe alocuri, sugerând o lipsă de întreținere și implicare comunitară.

Concert pe spațiului verde

Pentru concertul organizat în cadrul Zilelor Constanței, Primăria a permis intrarea pe spațiul verde a unui autobuz supraetajat, care a servit drept scenă, și a unui SUV care a tractat un generator. Aceste vehicule au contribuit la degradarea și mai accentuată a terenului, transformând ceea ce ar fi trebuit să fie un exemplu de regenerare urbană într-un spațiu dezolant.

Promisiuni vs realitate

La inaugurarea mini-pădurii, primăria, alături de Asociația Act for Tomorrow și OMV Petrom, promiteau că proiectul va continua dincolo de plantare, implicând comunitatea în îngrijirea și dezvoltarea acestui spațiu. Proiectul „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” făcea parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.

Primarul Vergil Chițac, viceprimarul Ionuț Rusu, prefectul Silviu Coșa și alți 190 de voluntari, inclusiv locuitori ai cartierului și angajați OMV Petrom, au participat la plantarea inițială, subliniind angajamentul față de mediu și comunitate. În declarațiile lor, aceștia subliniau unicitatea proiectului și importanța continuității sale prin implicarea activă a locuitorilor.

Primăria Constanța promitea că mini-pădurea urbană va deveni un centru de activități ecologice și culturale, incluzând ateliere de educație ecologică, picturi murale și cinematograf în aer liber. Cu toate acestea, realitatea actuală arată că aceste promisiuni nu au fost îndeplinite, iar spațiul verde se degradează.

Această situație a atras critici din partea comunității și a observatorilor, care văd în aceasta un exemplu de gestionare deficitară a resurselor și proiectelor publice. În loc de a deveni un model de regenerare urbană și implicare comunitară, mini-pădurea urbană din Inel 2 riscă să devină un simbol al promisiunilor neîndeplinite și al neglijenței administrative.

Primăria Constanța trebuie să răspundă acestor critici și să ia măsuri concrete pentru a revigora și întreține acest spațiu, astfel încât să își îndeplinească scopul inițial de a oferi un colț verde și educativ comunității din Inel 2.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult