Constănțenii NU se mai pot debranșa de la termoficare în 2024

Constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare nu se vor mai putea debranșa în acest an. Decizia vine în contextul investițiilor substanțiale realizate în ultimii ani, care au condus la scăderea prețului gigacaloriei și la reducerea avariilor. Potrivit directorului Termoficare Constanța, Liviu Popa, în acest an s-au înregistrat doar câteva cereri de debranșare, iar formularul a fost retras de pe site-ul instituției.

Motivele Deciziei

De-a lungul anilor, mai mult de jumătate din locuitorii Constanței s-au debranșat de la sistemul centralizat din cauza numeroaselor avarii și a disconfortului cauzat de lipsa căldurii și a apei calde, în special iarna. Cu toate acestea, lucrările de modernizare au redus semnificativ numărul avariilor și au scăzut costurile pentru gigacalorie, motiv pentru care anul acesta nu se mai permit debranșări.

“Am procedat la suspendarea activității de debranșare”

„Pentru că se fac investiții în sistemul de termoficare și pentru că scopul lor este de a facilita accesul populației la energie, ținând cont de politicile unitare europene, care au stabilit că urmează interzicerea centralelor de apartament, am procedat la suspendarea activității de debranșare. Cred că sunt undeva la patru, cinci cereri“, a declarat Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța.

În contextul geopolitic actual, caracterizat de criza energetică și de poluarea generată de arderea combustibililor fosili, liderii UE au convenit în martie 2022 să reducă rapid dependența de combustibilii fosili. Comisia Europeană a fost solicitată să prezinte un plan în acest sens. De asemenea, începând cu 2029, Comisia va impune producătorilor de centrale termice un indice minim de eficiență de 115%, ceea ce va face imposibilă utilizarea centralelor de apartament, potrivit experților.

Strategia locală de termoficare: infrastructură

Pentru a preveni impactul măsurilor de mediu la nivelul Uniunii Europene asupra constănțenilor care folosesc surse individuale de încălzire, autoritatea publică locală a stabilit, prin strategia privind alimentarea cu energie termică în municipiul Constanța, realizarea unor proiecte ample de reabilitare a sistemului municipal de termoficare.

Investițiile includ modernizarea întregii infrastructuri de termoficare, de la sursa de producere a energiei, rețeaua de transport a agentului termic primar, punctele termice, până la rețeaua de distribuție. Scopul acestor investiții este de a asigura un serviciu public de calitate, la un preț accesibil și sustenabil, oferind locuitorilor din Constanța o alternativă viabilă pentru asigurarea energiei termice necesare.

Proiecte în Desfășurare

În prezent, sunt în curs de desfășurare ample lucrări de modernizare a rețelei termice, aflate în diverse faze de realizare. Aceste proiecte vizează modernizarea rețelei de conducte și a punctelor termice, precum și realizarea unei noi surse de producere a energiei în cogenerare.

Decizia de a suspenda debranșările de la sistemul centralizat de termoficare reflectă eforturile autorităților de a îmbunătăți infrastructura energetică a orașului și de a se alinia politicilor europene privind eficiența energetică și reducerea poluării. Constănțenii sunt încurajați să rămână conectați la sistemul centralizat, beneficiind astfel de un serviciu de calitate și de prețuri mai mici pentru energia termică.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult