Orice om poate hrăni și educa un copil deștept, dar sărac

Statisticile Uniunii Europene spun că o treime dintre copiii români trăiesc sub limita sărăciei. Copii care poate nu au o masă caldă în fiecare zi, nu au bani de rechizite sau să meargă la școala primară, nu pot visa să ajungă la un liceu sau cu atât mai puțin la o facultate. Ultimii 30 de ani au adus drepturi și beneficii pentru copii, dar, în același timp, au adâncit prăpastia pentru cei născuți în familii din medii defavorizate. Tot de aproape 30 de ani, în Galați, o fundație poartă stindardul luptei pentru binele celor mai puţin fericiți de soartă. Sute, poate mii de copii, mulți ajunși acum adulți educați și cu un scop în viață, pot mulțumi Fundației ”Inimă de Copil” pentru că le-a întins mâna potrivită la momentul potrivit. Cât de greu este să fii ”acasă” pentru copiii mai puțin răsfățați și cât de importantă este implicarea ne-a explicat directorul executiv al organizației, Anna Cristina Burtea.

“Organizația are câteva direcții principale. Una este cea de educație pentru copii și creșterea șanselor lor la a-și împlini potențialul prin educație. O a doua direcție este partea de sănătate și aici avem creșterea șanselor la integrare socială și activități de terapie și recuperare pentru copiii cu dizabilități. În aceeași măsură, din momentul în care a început războiul din Ucraina, avem programe destinate copiilor și familiilor ucrainene și, dacă vreți, o să dezvoltăm mai târziu acest grup. La fel, ne-am dorit foarte mult să oferim oportunități de lucru mămicilor sau femeilor care sunt cumva mai greu angajabile și pentru care am creat un atelier, în care putem să oferim astfel de locuri de muncă. Cu centrele de zi, am început activitatea prin 2005. Sunt 20 de ani, în care, generație de generație, au fost copii pe care i-am ajutat cel puțin până în clasa a VIII-a în aceste centre. Acum sunt 50 de copii în centrele de zi și avem aproape alți 80 de copii cu burse școlare, nu doar în județul Galați, ci şi în județele Brăila, Vrancea și Vaslui. Resurse financiare ar mai fi necesare. În partea de activități extracuriculare, în suportul pentru teme și așa mai departe, cred că suntem o școală de formare pentru voluntari și pentru tineri. Avem practic două programe de burse. Unul dintre ele este ”Salt spre viitor” și este realizat în totalitate în colaborare cu o fundație din București, ”UiPath Foundation”, care practic adună din donații și ne bucurăm foarte mult pentru acest parteneriat care deja a intrat în al cincilea an. Un al doilea program de burse este un program pe care îl susținem noi, cu ajutorul donatorilor și al firmelor care au ales să facă acest lucru. Se numește ”Un sat, un copil”  și a pornit în urmă cu șapte ani, de la o fetiță din Pechea, care era în clasa a VI-a, se calificase la olimpiada de fizică la nivel județean și familia nu a avut posibilitatea să-i plătească biletul de autobuz, care dus-întors costa 16 lei. Am avut și încă avem două centre de suport pentru refugiați, unul în Galați, unul în Brăila, cu servicii extrem de complexe, de la informare, consiliere, traducere, până la huburi educaționale pentru copii, programe de învățare a limbii române, servicii psihologice, activități de comunicare și interacționare între ei, suport peer-to-peer, dar și interacțiune cu comunitatea română sau susținerea școlii ucrainene din ultimele luni. Activitatea centrelor de refugiați a cuprins cumva suport pentru 700-800 de persoane lunar. Încă sunt și în acest moment 400-500 de persoane în Galați și Brăila pe care le susținem lunar în diverse servicii” a completat Ana Burtea.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult