Coridorul Marea Caspică – Marea Neagră – Europa pentru Energie Verde

Coridorul Marea Caspică-Marea Neagră-Europa pentru Energie Verde, o inițiativă vizionară menită să susțină infrastructura energetică durabilă și să încurajeze integrarea economică regională, este gata să facă un pas semnificativ înainte în acest an. Elnur Soltanov, ministrul adjunct al Energiei al Azerbaidjanului, a dezvăluit recent că procesul de evaluare, crucial pentru stabilirea acestui coridor, urmează să înceapă. Această dezvoltare subliniază angajamentul națiunilor participante de a adopta energia regenerabilă și de a promova colaborarea transfrontalieră.

Anunțul lui Soltanov evidențiază finalizarea sarcinii tehnice pentru angajarea unei companii de consultanță, semnalând disponibilitatea de a demara fără întârziere activitățile de evaluare. Această abordare proactivă subliniază determinarea Azerbaidjanului și a partenerilor săi de a accelera realizarea acestui proiect ambițios, care deține un potențial imens pentru îmbunătățirea securității energetice și pentru stimularea creșterii economice în regiune.

Un aspect cheie al Coridorului Energetic Verde Marea Caspică-Marea Neagră-Europa este planificarea și execuția sa meticuloasă. Construcția acestui coridor a fost realizată în conformitate cu o licitație de control al managementului supravegheată de o societate juridică de consultanță. Acest proces a vizat înființarea unui joint venture între operatorii de sisteme energetice din Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România, asigurând un management eficient și o integrare perfectă a infrastructurii coridorului.

Semnificația acestei inițiative a fost subliniată în continuare prin semnarea „Acordului de cooperare strategică în domeniul dezvoltării și transmiterii energiei verzi între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria” la 17 decembrie 2022, in Bucuresti. Acest acord reflectă angajamentul colectiv al națiunilor participante de a acorda prioritate dezvoltării și transportului de energie durabilă, punând bazele pentru cooperarea pe termen lung și prosperitatea reciprocă.

Mai mult, interesul exprimat de Uzbekistan de a se alătura acestui proiect adaugă o nouă dimensiune impactului său regional. Soltanov a dezvăluit că a fost semnat un comunicat între miniștrii de stat respectivi, indicând un consens tot mai mare asupra importanței colaborării regionale în promovarea inițiativelor de energie verde. Acest lucru demonstrează potențialul ca Coridorul de energie verde Marea Caspică-Marea Neagră-Europa să servească drept catalizator pentru o integrare și o cooperare regională mai largă.

Este esențial să recunoaștem că Coridorul de energie verde Marea Caspică – Marea Neagră – Europa nu este doar un efort intern, ci un efort de colaborare cu Uniunea Europeană. Acest proiect comun subliniază angajamentul națiunilor participante de a valorifica sursele regenerabile de energie și de a combate schimbările climatice în mod colectiv.

În concluzie, începerea iminentă a procesului de evaluare marchează o piatră de hotar semnificativă în călătoria către realizarea Coridorului de energie verde Marea Caspică-Marea Neagră-Europa. Prin colaborare strategică și eforturi concertate, această inițiativă are potențialul de a stimula dezvoltarea durabilă, de a promova securitatea energetică și de a stimula prosperitatea economică în regiune și nu numai.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult