Pamflet: Armata e singura scăpare

Nostalgia după comunism nu e un lucru simplu.

Sunt destui compatrioți care procedează precum cumetrele la piață care-și ridică fustele. Și se păruiesc. Pensionarilor în veci nu le vină să creadă încă că vor uita curând figura poștăriței. Sitele cern acum caractere. Și suntem din ce în ce mai puțin dispuși să ardem. Mi-au crăpat câțiva neuroni urmărind diurnul. De aici nu se scapă, de aici nimeni nu iese viu.

Dumnezeu nu dă cu bâta, acționează doar prin oameni. E plin teritoriul de criminali cu legea în mână. Asta deși românii vor să moară în patul lor. Suntem vinovați prin nepăsare. În această caracatiță originală spitalele sunt lagăre de exterminare. Locul guvernanților e în pușcărie pe viață.

Mistici au rămas numai copiii, naivii lumii. Trăiesc în lumea interioară a sufletului lor și când ies în lume îngheață de la frigul acesteia. Plus c-avem o religie de fațadă promovată la niște curve de televiziuni.

Am un vecin, fost milițist, dobitoc sinistroid. Un personaj destul de alunecos și sulfuros. Umblă cu vrăjeli veștejite. Și-a găsit și ujn  public dornic doar de fumigene, Experți de ziua a 7-a. Are multă libertate mentală, un dement pozitiv. Vorbește ca să nu adoarmă, oricum nu-l ia nimeni în seamă. L-am privit cu ochii bulbucați încă de când eram tânăr și la trup curat, cum zicea Cezar Ivănescu. Mai apoi am aflat că și comuniștii au avut boieri. Și încă ce boieri! Niște pițifelnici. Reclamagii ai  curăntelui, trăiesc frumos, pe barosăneală. 

Marii bogătași pe vremuri le încredințau ca zestre viitorilor gineri numeroasele lor procese. Bulgarii au făcut proces al privatizărilor, un fel de proces al postcomunismului. La noi, procurorii și-ar putea întocmi rechizitoriile după ziarele vremii. N-ar fi mare bătaie de cap.

Poate de aceea eu sunt povestea unei zile. Ignorând fanfaronii muncii la timp aș fi știut ce să fac. Altfel nu ajungeam să le urlu: opriți-vă, ajunge! E ca-n bancul cu bărbatul care sună la urgență: veniți repede, băiețelul meu a înghițit un prezervativ, ca după cinci minute același bărbat să sune din nou. Nu mai trebuie să veniți, am găsit altul. 

Poeții continuă să scrie. Unii degeaba. Deși fiecare vers al lor în parte este călit în jarul suferinței. O parte îi considerăm derapați violent. Doar cititul este o activitate subiectivă, te poți afla într-un moment propice sau nu pentru un anumit tip de lectură. Suntem în nefericita situație de a avea reală nevoie de cârje psihologice pentru a funcționa.

Suntem îngrozitor de vremelnici. Asistăm la o infecție și la o tiranie planetară. Se răspândește într-o voioșie corono-deruta. Nici la mine nu e clar totul. Ar trebui să scriu despre viața de gazetar în civilie, nu despre lucrurile serioase.

Sfatul meu: nu mâncați mărul otrăvit de magazinele de presă on-line ce-mi poartă stindardul. Ne aflăm în pandemie, nu în criză de isterie. Nu mi-a spus-o marele Ar arhat. Mie, un banal soldat al presei incomode. Avertizările publice ale ziariștilor abundă, mai ales că are și presa rolul ei. Dar românii vor să fie mințiți și exploatați. Am trecut și peste o iarnă capricioasă, ca o primăvară nerăbdătoare. Am citit asta pe fascinantul și tot mai murdarul FB. Aici se spun lucrurilor și oamenilor pe nume cu un ton prea acid. E în acțiune societatea orweliană.

Oficializarea României ca o colonie de sclavi e aproape. Nu  vă lăsați înșelați de aparențe. Există un ceas care, chiar dacă nu îl auziți, ticăie și măsoară timpul pe care îl mai avem până la începutul unui colaps economic. Nu avem cum să ne păstrăm avuția individuală într-o țară care nu mai produce avuție. Nu vom putea supraviețui la nesfârșit. Ne grăbim să cheltuim economiile făcute. 

Armata e singura salvare. Cine vrea să audă și să facă ceva e liber. Sunt primul român de acord cu așa ceva.

Cu plecăciune,

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult