Bloomberg anunță începutul cel de-Al Treilea Război Mondial, între două blocuri care se luptă pentru supremație

Războiul din Ucraina a devenit primul conflict global al noului război, care include aspecte militare, economice și de influență la nivel mondial. Două alianțe uriașe se ciocnesc indirect pe teritoriul Europei, polarizând politica mondială mai mult decât oricând de la Războiul Rece.

În timpul Războiului Rece, conflictele proxy au fost omniprezente, iar acum această dinamică revine cu putere. Rusia și Statele Unite, împreună cu aliații lor, își sprijină partenerii locali, iar lupta se desfășoară nu doar pe teritoriul Ucrainei, ci și în alte regiuni.

Războiul din Ucraina nu ar fi trebuit să se transforme într-un război proxy extins, dar Rusia s-a confruntat cu o rezistență mai puternică decât se aștepta și a forțat Occidentul să se unească împotriva sa. Această situație a stimulat o serie de schimbări majore la nivel global:

  • Cheltuielile pentru apărare au crescut în cadrul NATO, iar organizația a primit noi membri, cum ar fi Finlanda și Suedia.
  • Democrațiile îngrijorate au început să-și consolideze apărarea împotriva Chinei.
  • Europa a redus dependența de energia rusă.
  • Relațiile dintre Europa și China s-au înrăutățit, iar China este percepută ca fiind “complice” din cauza legăturilor sale cu Rusia.

Războiul a expus fragilitatea bazei industriale de apărare occidentale, dar totodată i-a oferit șansa să se consolideze. SUA și aliații lor au sprijinit Ucraina să lupte împotriva Rusiei, iar eficiența acestui război proxy poate aduce mai multă securitate pentru democrații în fața amenințărilor multiple.

Principalii aliați ai Rusiei, precum China, Iranul și Coreea de Nord, sunt îngrijorați că Moscova ar putea suferi o înfrângere umilitoare în Ucraina. Astfel, aceste țări au furnizat Rusiei arme și suport logistic pentru a-și menține poziția.

China a evitat să trimită arme direct în Ucraina, dar a furnizat Rusiei componente necesare pentru producția de arme și pentru reconstruirea bazei sale industriale de apărare. În plus, China a devenit un partener economic important pentru Rusia.

Extinderea conflictului din Ucraina menține SUA concentrate pe Europa, ceea ce este un avantaj strategic pentru China, Coreea de Nord și Iran. Aceste țări profită de atenția SUA îndreptată către Europa pentru a-și urmări propriile interese.

Războiul a determinat SUA să refacă stocurile de arme rare și să crească producția de armament. În același timp, alte țări, precum Ecuadorul, Egiptul și chiar Sudul Africii, sunt implicate în furnizarea de arme și suport logistic către părțile implicate în conflict.

Este o luptă de uzură, iar partea care are rezistență și resurse mai mari va câștiga. În prezent, Rusia pare să aibă inițiativa, iar SUA și aliații săi caută să echilibreze situația prin sprijinirea Ucrainei și a altor aliați.

În cele din urmă, rezultatul acestui conflict va depinde de reținerea și eficacitatea fiecărei coaliții în constrângerea sau subminarea celeilalte părți. Este o luptă nu doar pentru teritoriul Ucrainei, ci și pentru normele care guvernează afacerile globale și pentru ordinea mondială.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult