Noul pact privind azilul sau migrația intitulat „Plătiți sau acceptați”

Parlamentul European a adoptat noul Pact privind azilul sau migratia intitulat „Plătiți sau acceptați”, care urmează să înlocuiască Acordul de la Dublin, după doi ani de negocieri. Acest pact va aduce modificări semnificative în politica europeană privind migrația și azilul.

În esență, țările bogate din Uniunea Europeană vor avea posibilitatea să plătească pe cele mai sărace pentru a prelua migranți, fără a impune obligații reciproce. Solicitările de azil vor trebui să fie procesate mai rapid, inclusiv la frontierele UE, iar procedurile de returnare vor fi mai eficiente. Totuși, aceste schimbări ridică întrebări și preocupări cu privire la posibilele implicații și capcane.

Pentru a-și asuma presiunea migrației, statele membre ale UE vor trebui să contribuie prin relocarea solicitanților de azil sau a beneficiarilor de protecție internațională, fie financiar, fie prin sprijin operațional și tehnic. De asemenea, vor fi actualizate regulile Dublin, care determină responsabilitatea pentru examinarea cererilor de azil.

Confruntarea cu situațiile de criză

Pactul include și măsuri pentru gestionarea situațiilor de criză și pentru prevenirea abuzului migranților în cazuri de instabilitate politică. Va fi introdus un nou mecanism pentru a răspunde la creșterile bruște ale sosirilor și pentru a asigura solidaritatea între statele membre.

Pentru a identifica mai bine migranții la sosire și pentru a garanta respectarea drepturilor fundamentale, vor fi instituite proceduri de pre-screening și monitorizare independentă. De asemenea, vor fi stabilite standarde uniforme pentru recunoașterea statutului de refugiat sau de protecție subsidiară.

Regulamentul Eurodac

Datele despre persoanele care sosesc ilegal în UE, inclusiv amprentele digitale și portretele celor cu vârsta de șase ani și peste, vor fi stocate în baza de date reformată Eurodac. Autoritățile vor putea, de asemenea, să înregistreze dacă o persoană poate reprezenta o amenințare la adresa securității, dacă a arătat agresivitate sau dacă a purtat o armă.

Standarde de calificare pentru recunoașterea statutului

Parlamentul a susținut, de asemenea, noi standarde uniforme pentru toate statele membre cu privire la recunoașterea statutului de refugiat sau a statutului de protecție subsidiară, precum și cu privire la drepturile acordate celor eligibili pentru protecție. Statele membre ar trebui să evalueze situația din țara de origine pe baza informațiilor de la Agenția UE pentru Azil, iar statutul de refugiat va fi revizuit în mod regulat. Solicitanții de protecție vor trebui să rămână pe teritoriul statului membru responsabil cu cererea lor sau în care se acordă protecție.

În plus, Pactul prevede o cale sigură și legală pentru migranții care doresc să ajungă în Europa, prin intermediul unui nou cadru de reinstalare și admitere umanitară.

Adoptarea acestui pachet legislativ reprezintă un răspuns la așteptările cetățenilor europeni de a consolida rolul UE în gestionarea migrației și a frontierelor sale externe, în conformitate cu principiile solidarității și protecției drepturilor omului.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult