Rusia în Africa. Rusia a transferat militari și în Libia în ultimele trei luni


Rusia a transferat militari și luptători în Libia în ultimele trei luni, iar acum sunt cel puțin 1.800 de luptători ruși în principal în Cirenaica, în teritoriile controlate de Armata Națională Libiană a generalului Khalifa Haftar.

Această informație a fost prezentată de “All Eyes On Wagner” (AEOW), un proiect de investigație desfășurat de OpenFacto, o organizație non-profit franceză specializată în investigații open source (OSINT), acum parte a ONG-ului elvețian Impact și finanțată începând cu octombrie 2023 de Fundația pentru Societatea Deschisă.

Investigația AEOW, realizată împreună cu site-ul de știri independent Verstka și cu sprijinul Radio Svoboda, serviciul în limba rusă al Europei Libere, arată că Rusia a transferat mai mulți militari în Libia sub acoperirea unei organizații paramilitare. De asemenea, mai mulți militari ruși au fost transferați în Niger, în timp ce alții au rămas în Libia așteptând instrucțiuni suplimentare.

Surse occidentale au raportat că Moscova a transferat mercenari ruși ai fostului grup Wagner de la baza Brak al Shati, din sudul Libiei, la aproximativ 90 de kilometri vest de Sebha, în alte țări africane. Aceștia au fost înlocuiți cu militari angajați de Ministerul rus al Apărării. Un avion marfă rus a adus zeci de soldați care au preluat baza libiană, reactivată în urmă cu trei ani de Wagner, și au luat echipament militar, arme și sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit sursei de securitate libiană, unul dintre avioanele s-a îndreptat spre baza Al Jufrah, iar al doilea așteaptă să plece spre Niger sau Mali.

Noul contingent rus din Libia este format din câteva mii de soldați și luptători profesioniști și face parte din așa-numita Direcție Africană a grupului Wagner. Acești militari sunt în Libia “neoficial” și sunt prezențați ca “reprezentanți ai unei companii militare private”. Există suspiciuni că aceștia ar putea reprezenta noua Legiune Africană (Corpul African) din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale al Direcției Generale de Informații Militare a Rusiei (GRU).

Unii militari ruși sunt responsabili de educația și pregătirea luptătorilor și recruților libieni ai Legiunii Africane, în timp ce alții desfășoară “misiuni țintite”, precum transportul de material militar.

Contingentul rus din Libia este condus de patru comandanți care se rotesc între Siria și Libia, raportând direct ministrului adjunct al apărării al Rusiei, Yunus-Bek Yevkurov.

În plus, Rusia a plasat personal militar în alte țări din nordul Africii, cum ar fi Algeria, unde interesele ruse sunt reprezentate de ambasadori vorbitori de limbă arabă și franceză. În Maroc, ambasadorul rus este Vladimir Baibakov, iar în Tunisia este Alexandre Zolotov. Toți acești diplomați au fost elevi ai școlii Primakov și sunt implicați în consolidarea prezenței ruse în regiune.

Aceste acțiuni arată că Kremlinul a extins influența Rusiei în nordul Africii, având o prezență semnificativă în Libia și în alte țări din regiune, consolidând un coridor care merge din Africa de Nord până la granițele Sahelului și ajungând la baze în Siria.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult