Aproape de pace în Ucraina: Detalii despre acordul care ar fi putut opri războiul

În contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, care au escaladat într-un conflict violent început în februarie 2022, negocierile pentru pace au reprezentat o speranță pentru încetarea ostilităților. În aprilie 2022, după luni de lupte și discuții tensionate, delegațiile ruse și ucrainene au convenit asupra unui proiect de acord care ar fi putut pune capăt războiului devastator.

Ce a cuprins acordul?

  1. Neutralitate permanentă a Ucrainei: Acordul propunea ca Ucraina să renunțe la orice alianță militară și să adopte o poziție de neutralitate permanentă, inclusiv renunțarea la aderarea la NATO.
  2. Demilitarizare și reducerea forțelor armate: Ucraina ar fi trebuit să-și reducă semnificativ forțele armate, de la un milion de militari la 85.000, și să-și limiteze echipamentul militar.
  3. Garanții de securitate: Pentru a asigura Ucrainei securitatea, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU ar fi trebuit să ofere garanții complete de securitate. În caz de atac, aceștia urmau să susțină dreptul Ucrainei la autoapărare în termen de maximum trei zile.
  4. Menținerea trupelor rusești în Crimeea: În schimb, Rusia ar fi păstrat trupele în Crimeea, regiune anexată ilegal în 2014.
  5. Renunțarea la acțiunile în justiție internațională: Ucraina ar fi trebuit să renunțe la orice proceduri lansate împotriva Rusiei în justiție internațională.
  6. Excluderea unei părți din regiunile Donețk și Lugansk: Ucraina ar fi acceptat să excludă unele părți din aceste regiuni, pe care Rusia le ocupase înaintea invaziei.

Detalii suplimentare

  • Negocieri îndelungate: Proiectul de acord a fost rezultatul unor negocieri îndelungate și tensionate, care au început imediat după începerea războiului.
  • Divergențe și cereri nerezolvate: Chiar dacă acordul a reprezentat un pas important către pace, divergențele dintre Rusia și Ucraina erau încă considerabile. Moscova a solicitat o serie de concesii, inclusiv ca rusa să devină a doua limbă oficială a Ucrainei și ridicarea sancțiunilor reciproce.
  • Oportunități ratate: Acordul putea să pună capăt conflictului și să evite pierderi de vieți umane și distrugeri masive, însă nu a fost niciodată semnat. Negocierile au fost îngreunate și de intervenția unor lideri internaționali care au pledat pentru continuarea luptelor.

Reacții și consecințe

  • Optimism și regret: Documentul redactat în aprilie 2022 este acum privit cu regret de unii, care cred că un acord atunci ar fi putut evita multe suferințe. Cu toate acestea, deciziile de atunci, inclusiv refuzul semnării acordului de către unii lideri occidentali, au condus la escaladarea ulterioară a conflictului.
  • Continuarea ostilităților: Deși posibilitatea unui acord a existat, luptele s-au intensificat și după luna aprilie 2022, iar tensiunile dintre cele două țări au crescut.

În concluzie, acordul din aprilie 2022 ar fi putut fi un pas semnificativ către pace în Ucraina, dar diferențele de opinie și interesele geopolitice au împiedicat semnarea și, în cele din urmă, au condus la continuarea conflictului.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult