Deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa „Incredibil! Așa se fac legile în România!” Achiziții de armament cu 50 de deputați în sală.

Deputatul Dumitru Viorel Focșa a criticat dur modul în care s-a desfășurat recent o sesiune parlamentară extraordinară la Camera Deputaților, acuzând Coaliția PNL-PSD de netransparență și manipularea procedurilor legislative. Într-o postare publică, deputatul a denunțat decizia de a convoca pe neașteptate o a doua ședință, după-amiază, cu un singur punct pe ordinea de zi – aprobarea în procedură de urgență a achiziției avioanelor F-35 pentru consolidarea apărării aeriene a României.

Focșa s-a arătat revoltat de faptul că sesiunea extraordinară a fost convocată după o ședință inițială programată și desfășurată în prima parte a zilei, unii parlamentari fiind deja în drum spre circumscripțiile lor. „Ne-am trezit că se postează pe site-ul Camerei Deputaților… o a doua ședință cu un singur punct pe ordinea de zi, cu începere de la 16:30,” a declarat acesta.

„Lipsa cvorumului – o bătaie de joc la adresa democrației”

Una dintre problemele pe care deputatul le-a subliniat este lipsa cvorumului necesar la vot. Focșa a remarcat că în sală erau prezenți doar 50 de deputați, insuficient pentru cvorum, și a acuzat coaliția de falsificarea prezenței folosindu-se datele de prezență din ședința de dimineață și completând lipsurile cu prezența online. „Așa se fac legile în România când este vorba de comisioane pe ‘înarmarea armatei’,” a afirmat deputatul, sugerând că interesele economice din jurul acestui contract ar fi primele motive ale acestei grabe.

Prioritate legislativă pentru achiziții de armament – un semnal de alarmă pentru datoria externă

Proiectul de lege PL-x 636/2024, care privește achiziția avioanelor multirol de generația a V-a F-35, a fost adoptat cu „prioritate legislativă”. Potrivit lui Focșa, proiectul a fost introdus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților în aceeași zi în care a fost supus votului, ridicând suspiciuni în ceea ce privește transparența și intențiile reale din spatele unei astfel de grabe. Deputatul susține că, prin acest program militar, România riscă să se adâncească în datorii externe, iar adevărații beneficiari sunt industriile de apărare din alte țări.

Întrebări pentru președintele Iohannis: interese de imagine și comisioane?

Într-un comentariu tăios, deputatul Focșa și-a exprimat scepticismul cu privire la motivele care stau în spatele acestei decizii legislative, sugerând că graba ar putea fi legată de o încercare a președintelui Klaus Iohannis de a câștiga sprijin pe scena internațională. Focșa întreabă retoric dacă România se pregătește pentru un război sau dacă acesta este doar un efort de imagine al președintelui, încercând să obțină susținerea fostului președinte american Donald Trump.

„Ne-au dat o șapcă, dar nu și Visa Waiver-ul pe care îl meritam,” a afirmat deputatul, criticând rezultatele parteneriatului cu SUA din perspectiva intereselor cetățenilor români.

Un apel pentru votul conștient la prezidențiale: „Ana Birchall este o opțiune reală”

Focșa își încheie declarația printr-un apel adresat românilor să voteze cu grijă la alegerile prezidențiale, susținând-o deschis pe Ana Birchall, pe care o consideră un lider capabil și bine pregătit pentru a face schimbări autentice. Deputatul a subliniat profesionalismul Anei Birchall în calitate de fost ministru al Justiției, afirmând că aceasta este singurul candidat cu potențialul de a reprezenta cu adevărat interesele României.

„Incredibil! Așa se fac legile în România!” – concluzionează Focșa, îndemnând cetățenii să reflecteze la importanța unei președinții conduse de un lider dedicat, capabil să reprezinte interesele naționale în mod autentic.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult