Guvernul a căutat bani la investitorii arabi. Portul Constanța și Aeroportul Timișoara au fost pe masă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, că intenționează să discute cu Fondul suveran de investiții al statului Qatar despre un pachet potențial de investiții în valoare de 15 miliarde de euro.

Ciolacu a subliniat că dorește ca statul Qatar să investească prioritar în Portul Constanța, dorind să-l dezvolte ca un centru logistic cheie și în cadrul procesului de reconstrucție a Ucrainei. El a evidențiat interesul pentru expertiza qatareză în managementul portuar, precum și în digitalizarea și dezvoltarea portului.

De asemenea, premierul a anunțat că urmărește să atragă investiții din Qatar și în Aeroportul Internațional Timișoara. În plus, Ciolacu a menționat că sunt în discuție posibile parteneriate public-private pentru construcția autostrăzii Comarnic – Brașov și căii ferate Predeal – Brașov.

În cadrul vizitei oficiale în Statul Qatar, care a avut loc între 16 și 17 aprilie 2024, premierul și delegația guvernamentală vor avea întrevederi cu Prim-ministrul Qatarului, Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, precum și cu ministrul Afacerilor Externe. Vor avea loc discuții bilaterale, inclusiv semnarea unor documente de cooperare, urmate de declarații comune de presă.

Prim-ministrul României a fost însoțit în vizita în Golful Persic de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președinte ANCOM, Valeriu Zgonea, președinte ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu, Marius Nica si altii.

Marius Nica este o prezență discretă, ca orice fost ofițer de informații. Acesta a fost școlit chiar la Academia Națională de Informații pe care a absolvit-o în 2003 și ulterior a lucrat la MApN, ocupandu-se de prelucrare, analiza si sinteza a informatiilor, a fost manager pentru recrutarea de personal si responsabil cu managementul de risc.. Apoi a fost luat sub aripa Rovanei Plumb, devenindu-i consilier când aceasta era eurodeputat, iar apoi a urmat-o și la Ministerul Mediului si la Ministerul Muncii ca secretar general. Nica a mai fost si consilier de stat pentru fostul premier Sorin Grindeanu si a ocupat si functia de ministru al Fondurilor Europene in guvernul Ponta in perioada martie – noiembrie 2015. A absolvit  Academia de Informatii, a lucrat in MApN si a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, in calitate de secretar general, la Ministerul Mediului si la Ministerul Muncii.

Qatarul, un stat care și-a consolidat rapid dezvoltarea economică în ultimele decenii bazându-se pe veniturile din petrol și gaze, a început să investească în diverse sectoare economice interne și internaționale.

Ciolacu a subliniat importanța cooperării între state cu viziuni și valori comune în contextul internațional dificil, evidențiind rolul Qatarului ca un mediator respectat în Orientul Mijlociu, similar cu rolul României ca un factor de stabilitate în Europa de Est.

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu evidențiază eforturile României de a consolida și extinde parteneriatele strategice cu statele care împărtășesc viziuni și valori comune, în special în contextul unei perioade internaționale dificile. În cadrul întâlnirii cu premierul Qatarului, Ciolacu a subliniat dorința României de a sprijini eforturile de pace și restabilire a securității în Orientul Mijlociu, evidențiind rolul Qatarului ca mediator și broker de securitate respectat în regiune.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult